[Column] ‘Twitter heeft last van een bored-out’ (@mtribune) #Marketingtribune #opinie

Twitter is het sociale netwerk met wel miljoenen tweets per dag. Een internationale topper die zich in de top drie tussen Facebook en Google Plus schaart. Twitter is het sociale netwerk dat op haar tijd geschikt is voor een goede fittie of een gezonde dialoog. Destructief en constructief.

Ook als tweede scherm doet Twitter zijn werk verdienstelijk in de mix met andere media. Begon Twitter ooit met de vraag ‘Wat ben je aan het doen?’. Tegenwoordig is Twitter de snelle manier van netwerken of oordelen. Old school marketeers hebben Twitter gebruikt om bij te scholen. De dump van content, discussies, tips, meningen en beoordelingen is enorm maar ligt nog maar weinig in het verlengde van de internetcowboys die Twitter voor het eerst bereden. Het verlangen naar een betere filtering is aanstaande, het massaal ontvrienden lijkt op dit moment lastig te stoppen.

Een stiller podium
Het wordt spontaan stiller op Twitter. De harde kern duikt regelmatig op maar de aanwas lijkt niet te kunnen aarden in de populaire microblog. Stap je nu pas in dan heb je een hoop voorspel gemist. Je hebt leuk, sociaal voorspel en veel opwinding gemist. Deze opwinding lijkt voorbij, de vervlakking duikt op. Een vervlakking waarbij het lef ontbreekt om de boel nieuw elan mee te geven. Zalen zitten vol, maar de auteurs op het podium nemen ontslag. Het publiek kijkt weg en klapt nauwelijks meer voor een optreden. Harde discussies worden uitgelokt vanuit anonieme accounts en verlagen de betrouwbaarheid en relevantie. Openlijk een mening geven die op de massa inbeukt is – in deze lastige economie met hoge werkloosheid – not done. Ooit maakte juist die scherpte in dialoog en enorme opwinding Twitter zo bijzonder. Boeien! Maar weinig deelnemers kunnen tegenwoordig echt boeien (en binden) in de timeline. Contentmarketing en contentstrategie moet dit onder aanvoering van ‘storytelling’ weer nieuw leven inblazen. Dat Twitter is verworden tot het ‘afvoerputje’ van de sociale media is dan weer overdreven. Dat jongeren Twitter als chat gebruiken is een feit, net als dat velen zich als toeschouwer gedragen en spijtig maar weinig participeren. Volg 1000 tweeps en je zult maar met een klein deel daadwerkelijk in dialoog zijn. Ook organisaties en merken ondervinden dit. Het gedrag is niet anders dan de vragenstellers in een groot publiek bij zomaar een publiek optreden. Niemand durft en public af te gaan door een vraag te stellen die weleens verkeerd zou vallen.

Het niveau
Zo wordt Twitter een sociaal netwerk onder ons niveau. We zijn door de gebruikerservaring allemaal social media profs geworden – zetten dat soms op ons visitekaartje – en kijken uit naar de professionalisering van social marketing. De drempel is zo laag geworden dat de marktwerking en scheiding tussen creators en leechers amper functioneert. Het niveau wordt net bepaald door het continu pluggen van ‘kwaliteitscontent’ maar van content die écht engaged. Opzienbarende discussies, uitlokkende meningen, content die zich 100% voor curatie leent of vergaande initiatieven tot crowdsourcing of collaboratie.

Content en channel
De aankomende generatie van social media profs zal een generatie zijn waarbij harde keuzes worden gemaakt. keuzes gekleurd door lef. Keuzes waarbij de kwaliteit, het online bereik en doordachte contentaanpak voorop staan. De optimale combinatie van contentstrategie en channel kent daarbij de voorkeur. De content is jouw sleutel. Kijk goed wat je ermee opent.

Ijskoude ontnuchtering weer opwarmen
Nu de ontnuchtering ijskoud heeft ingeslagen moeten we de boel op een andere manier gaan opwarmen. Wellicht door positiever de sociale netwerken te gaan gebruiken. Wellicht wel hét lef om blind wat ideeën in te schieten. Wellicht wel door meer initiatieven uit te rollen om opbouwend aan nieuwe producten te werken in de timeline. Wellicht wel.. door een massa aan positieve belevingen de kanalen in te schieten en zo ook meer positiviteit en daarmee activiteit uit te lokken. Een ‘positieve houding lokt een soortgelijke houding uit’, is het motto van een boeiende timeline en de zonnige weg omhoog.

Tags:

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design