25 jaar e-commerce; trend: All or nothing!

Mediaweb | De 13 e-commercetrends van 2020

De Nederlandse e-commercemarkt groeit nog steeds snel. Sterker nog, de groei is er nog lang niet uit. Een kwart van alle bestedingen (25,7 miljard euro) doen we tegenwoordig online. Dat biedt nog veel ruimte voor extra online omzet. De e-commercewereld verandert onverminderd snel. Alleen door rekening te houden met de e-commercetrends in 2020 en daarop in te spelen, blijf je ook de komende jaren je concurrentie voor. Mijn trends voor Mediaweb/Emerce op gebied van e-commerce:

Trend: All or nothing!

Patrick Petersen ziet het heel duidelijk: “E-commercebedrijven bestaan inmiddels al meer dan 25 jaar, maar wist je dat de ruime meerderheid van webshops geen winst maakt? De shops die dit wel doen, kennen we inmiddels als ‘dominante platformen’.

De belangrijkste trend draait daarom niet zomaar om wat e-commerce tips, wat automation of weer een webshopoptimalisatie en wat extra social selling. Nee, zorg anno 2020 voor een totaalbenadering van een innovatief en vernieuwend e-businessmodel of vergaande samenwerking die tot een platform van waarde kan uitgroeien. Zelfs een grote naam als wehkamp.nl heeft eind 2019 de virtuele handdoek in de ring gegooid en denkt na over een vernieuwend businessmodel om te overleven.

Daarom is wat mij betreft dé e-commercetrend voor 2020 dat we eens goed moeten nadenken over de daadwerkelijke digitale waardecreatie die we met onze ‘shop’, platform of andere e-commercevinding bieden. Ik mijn ‘Handboek E-commerce’ noem ik het waardeketen 2020.”

Onderstaande video vat de veranderingen in waardeketen goed samen.

 

Conclusie

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design