[Column] ‘De tijd van de leuke verhaaltjes is nu echt voorbij!’

 

Contentmarketing gaat gebukt onder de loze beloften van zelfbenoemde experts. Hoogste tijd voor bezinning.

Contentmarketing als het ‘nieuwe goud’. Het is de wazige belofte die – net als bij socialemediamarketing – het mooie vakgebied in een verkeerd daglicht zet en organisaties op een verkeerd been.

De wirwar aan ‘5 tips voor meer sociale media resultaat’, heeft een draak van een sociale media-timeline opgeleverd en dito contentaanbod. Contentmarketing zou de kosteloze vervanging moeten zijn voor (digitale) advertising.

Spontaan tellen we een mega-aantal ‘contentmarketing experts’, van wie wij maar een klein deel kunnen betrappen op enige praktijkervaring met een succesvolle contentmarketingcampagne.

 

Wat te denken van de bewering dat contentmarketing vooral zou draaien om het bieden van ‘leuke verhaaltjes’. Alsof wij in het post-traditionele-advertisingtijdperk het publiek kunnen bekoren met klassieke reclamebeloften, die op basis van ‘leuke verhaaltjes’ de klant direct activeren en een massa aan likes oplevert.

Fake netwerken en flauwe content zorgen helaas voor een nog strakker algoritmebeleid. De ondoordachte, populistische aanpak van de contentmarketing wordt keihard afgestraft.

Met de billen bloot

De simplistische benadering van socialemediamarketing en contentmarketing degradeert het vakgebied tot zomaar een vervanging voor betaalde reclame-uitingen. ‘O wacht… anders plakken we er toch even een ‘customer journey map’ tegenaan die voor elke klant moet gelden?’

Net als bij de opkomst van segmentatiemarketing (in de jaren tachtig) denken wij nog steeds consumenten in een hokje te kunnen stoppen en ze te kunnen voorzien van gestandaardiseerde boodschappen, opgeleukt met verhaaltjes in klassieke contentvormen.

We pakken gewoon even een ‘persona’ die de hele good old doelgroep op basis van kanaalkeuze en mediagedrag vertegenwoordigt, en bam, met een paar trucjes tuigen wij heel eenvoudig wat engaging content op.

Dieptepunt is die hoogleraar die beweert dat je contentstrategie kunt finetunen door gewoon met wat simpele aanpassingen jouw content engaging te maken. Een sponsored magazine is zijn ultieme voorbeeld van werkende contentmarketing.

Nu Google met verschillende vormen van search vooral naar daadwerkelijke autoriteit gaat kijken, moeten de zelfbenoemde contentmarketingexperts met de billen bloot.

Machine learning, een gedegen content framework en contentmarketing vooral datagestuurd maken, vormen realistische tegengeluiden Een autoriteit op basis van authentieke waarden, een levendige fanbase, gelinkt aan de aansprekende organisatiecultuur.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design