Wet Computercriminaliteit III: Controverse over ‘hackwet’ 

Als “marketingtech”-nerd en spreker en auteur op dit gebied, vind ik het spannend wat de Nederlandse overheid doet ter bescherming van hacks en cracks. De overheid heeft de Wet Computercriminaliteit III gepubliceerd. De wet geeft politie en Justitie nieuwe bevoegdheden voor het bestrijden van criminaliteit, als die criminaliteit zich geheel of gedeeltelijk online afspeelt. De recherche kan bijvoorbeeld vaker overgaan tot het doorzoeken van pc’s of netwerken van verdachte personen of organisaties.  

De wet zelf

De wet zelf is op 21 september in het Staatsblad gepubliceerd, maar nog zonder de datum dat elk onderdeel in werking treedt. Die data worden nog apart vastgesteld. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft al besloten om de wet op onderdelen verder uit te werken. Inclusief die extra uitleg kunnen sommige onderdelen waarschijnlijk op 1 januari 2019 effectief worden.

Controverse ‘hackwet’

De meer controversiële aspecten van de wet zijn de bevoegdheden om een pc te doorzoeken via bestaande of zelfs nieuw ontdekte kwetsbaarheden of zero days. Ook het doorbreken van encryptie ligt gevoelig, bleek bij de behandeling van het wetsvoorstel. Tegenstanders vinden dat de overheid daarmee de online wereld minder veilig maakt.  

 

Via Telecompaper

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design