Viral? ‘Eerste zelfrijdende auto in de Nederland op de snelweg gespot’ #video

autojunk1

Autoblog.nl wist maandag – via hun videokanaal Autojunk.nl – te melden dat er in Nederland een (illegale rijdend) zelfrijdend auto is gespot in Nederland.  Niet zomaar een ooggetuige, niet alleen foto’s maar ook een video dook op van een auto met achterin een passagier en daarbij dus niemand achter het stuur. 

De zelfrijdende auto’s

Juni 2014 gaaf minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan dat ze grootschalige wil testen met deze zelfrijdende auto’s. Testen op de Nederlandse wegen wil zij mogelijk maken. Op deze manier kan ons land internationaal een voortrekkersrol vervullen in deze innovatie op de weg. Aldus de minister. Over deze nieuwe ontwikkeling zegt zij heel duidelijk: “Het tijdperk van de zelfrijdende auto is aangebroken. De ontwikkelingen op dit gebied zullen de relatie tussen bestuurder en voertuig de komende 20 jaar meer veranderen dan de afgelopen 100 jaar gebeurde. Ik wil dat we hier als Nederland niet alleen klaar voor zijn, maar internationaal ook voorop gaan lopen in deze innovatieve ontwikkeling. De zelfrijdende auto zal positief bijdragen aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer op ons drukke wegennet. Bovendien rijdt een zelfrijdende auto zuiniger, wat goed is voor mens en milieu.”

Google, FBI en test 

De beelden van Google haar selfdriving cars zijn wereldwijd bekend.  Google betreedt hierbij de markt van autofabrikanten van zelfrijdende auto’s maar weet zich – in de VS – ook gewaarschuwd door de FBI die toch vooral gevaren op de weg zien. Google, benadrukt juist dat de voertuigen in het dagelijks leven veiliger moeten worden dan auto’s met menselijke chauffeurs. De sensoren op zelfrijdende auto’s moeten de omgeving beter in de gaten kunnen houden dan mensen. Ook in de Duitsland is de eerste test (met een Mercedes) reeds afgerond. Wat Nederland concreet gaat doen met (het testen van)  de zelfrijdende auto’s is niet duidelijk.

De video

De eerste zelfrijdende auto op de Nederlandse wegen?

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design