Column ‘Welkom in de nieuwe wereld, met voldoende lef krijgt u een toegangskaartje.’

Welkom in de nieuwe wereld, met voldoende lef krijgt u een toegangskaartje.

 

In de jaren negentig zijn de wortels gelegd voor de huidige internetboom. Daarbij kom ik sinds 1995 als online consultant weleens bij de mensen thuis. Nu – bijna 20 jaar later – maak ik mij zorgen. In 1993 was ik hyperactief in het sociale media netwerk de De Digitale Stad (DDS). Gastenboeken, grafische en 3D chatboxes, instant messagers en discussiefora waren toen al hyperactief. Mijn @dds.nl mailadres heb ik lang gekoesterd. DDOS-attacks en echte hacks waren er ook al. Qr-codes hadden we al in 1994. Succesvolle e-commerce hadden we me Wehkamp.nl al in 1994. E-mailmarketing werd in 1995 al massaal ingezet en ABN AMRO begon in de jaren negentig met online bankieren. Goeroe Ben Tiggelaar schreef zijn bestseller Internetstrategie om ons wat praktische denkkaders mee te geven. Echt onbeperkt mobiel internetten konden we al in 1999. De hamvraag hierbij is dan ook: wát is er nu echt veranderd sinds die tijd?

 

Wel massaal, geen personal DNA

 

Wat duidelijk is veranderd is het massale gebruik. Een website hebben we allemaal net als dat we ‘iets’ doen met sociale media. Breng je iets naar de massa dan wordt het voor diverse industrieën interessant en rendabel. Een groeiproces dat marketing nodig heeft om de boel door te ontwikkelen en letterlijk markten te bedienen. De vraag daarbij is wel: wat heeft die massale virtualisatie gedaan met het management en de DNA van organisaties?

 

Instrumentaal versus tussen de oren   

 

In de beginjaren mocht ik als broekie-met-te-weinig-grijze-haren met management om de tafel zitten. Een feest was dat. Want ‘met dat internet moesten we wat gaan doen’. Duidelijk. Het is deze uitdrukking die ik gerecycled zie waar het gaat om social media, content strategie en het populaire “..we willen snel een social business worden”. Alsof je met een mixje van nieuwe instrumenten even de organisatiecultuur omgooit. Het is de uiting van een instrumenteel gedachtengoed. Tussen de oren zit old skool nog in de periode dat de krant nog vooral op papier werd gedrukt en we elke week uitkeken naar AVRO’s Kinderbios op de woensdagmiddag.

 

Dat zeg ik! Dé GAMMA!

 

Een moderne organisatie leiden lijkt de gereedschapskist die bij de lokale GAMMA gewoon even anders wordt gevuld. De noodzaak van advies op gebied van veranderingsmanagement is van vitaal belang. Een beetje consultant heeft de laatste 20 jaar het management weleens de vraag gesteld: “Heeft u weleens nagedacht over uw online strategie en de impact op uw business model?”. Nou “..die vraag moet je maar even aan Sandra stellen, zij onderhoudt onze website.”

 

Houd op met het gezeik op de gen Y

 

We zijn met online geen steek verder. Op de nieuwe generaties na. Old skool noemt de nieuwe generatie kleinerend de gen Y met als natrap “..dat ze niet gemotiveerd zouden, geen ambities kennen zijn en lui zouden zijn”. De praktijk is anders. De new skool-generatie begrijpt online, is opgegroeid in de nieuwe wereld en heeft keihard die nieuwe manier van denken in de DNA. Zij weten dat de mobiele revolutie voor een wereld zorgt vol transparantie en gemak. Zij begrijpen dat wij overal connected kunnen zijn met een diversiteit aan mogelijkheden. Ze zien in dat sociale media niet eng zijn en dat authentiek zijn geen jasje is die even aantrekt.

 

Respect

 

Diepe respect voor zieners als Boris Veldhuijzen van Zanten, Marco Derksen, Menno Lanting, Hans Molenaar, Arko van Brakel, Egbert Jan van Bel en Stephan Fellinger. Inspirators die ons duurzaam een andere manier van denken voorschotelen. Zij inspireren en tonen het lef om een nieuwe manier van denken te introduceren. Niet met blabla maar door gewoon te doen.

 

De nieuwe generatie heeft geen geduld meer met old skool

 

De nieuwe generatie – de real time generatie – staat al te trappelen. Deze gen heeft – anders dan gen Y – geen geduld meer voor old skool. De verdeeldheid is aanstaande. Zeiken over de privacy issues van Facebook? Twitter omschrijven als nutteloos gechat? Heel de dag connected zijn betitelen als onzinnig gedrag? Uw webcare stopt om 17.30? Hoezo kan ik niet met mijn mobiel bij u bestellen? Als zeurderige bejaarden brandt de old skool – nog voor de  marktlancering – de Google Glass af. Als je het van een afstand bekijkt is de old skool vooral bezig met angst. Het langdurig uitknijpen van oude marketingformules en het afzetten tegen de nieuwe ontwikkelingen begint nu zijn tol te eisen. Old skool geleidde organisaties staan op het rand van faillissement en een nog grotere groep zal geen aantrekkingskracht meer kennen in de toekomst.

 

Welkom in de nieuwe wereld, met voldoende lef krijgt u een toegangskaartje!

 

Patrick Petersen (@OnlineMarketeer), is oprichter van Bureau AtMost, docent, spreker en auteur van het Handboek Online Marketing, Handboek Content Strategie en Handboek Mobile Marketing.

 

 

Tags:

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design