Interview met @Boris over #TNW13, The Next Web event 2013

tnw13The Next Web geldt als een van toonaangevende events in Nederland maar vooral ook ver buiten Nederland. Op 25 en 26 april 2013 vindt wederom #TNW plaats in Amsterdam. Tijd voor een interview met de langste man achter het event, @Boris Veldhuijzen van Zanten.
In 2013 lijkt de vergaande innovatie en diepgaandheid in en op events vitaal voor succes, hoe is dit bij TNW13 te merken?

We hebben altijd ons best gedaan om ieder event weer opnieuw uit te vinden en dat gaan we ook in 2013 weer doen. Zo zullen we nu meer ‘expert topics’ laten zien en zal er meer gelegenheid zijn om dieper in te gaan op bepaalde vakgebieden. Naast een blip op de toekomst, zullen we ook zorgen voor meer concreet toepasbare kennis via TNW Academy sessies en discussies tussen experts.

Welke eisen stellen jullie aan de geboekte sprekers op TNW13? Wat kan het publiek daarbij verwachten?

Op sommige events zie je dat het programma gevuld wordt met sprekers uit de sponsor-pool. Dat hebben we altijd weten te voorkomen bij TNW. Misschien dat je één of twee announcements ziet van een sponsor, maar dan alleen nog als die écht boeiend zijn. We instrueren onze sprekers altijd om vooral geen bedrijfspresentatie te houden. Daar leert niemand iets van. We leren onze sprekers te kijken naar ‘learnings’ en de toekomst. Dan zoeken wij dus vooral experts die heel veel weten én kunnen overdragen. Soms betekent dat dat een naam niet meteen bekend voor komt. Je kunt er op rekenen dat we dan iemand hebben gevonden die echt weet waar hij het over heeft en niet de spreekpop van een groot bedrijf die zijn vaste praatje komt afdraaien.

In 2013 crowdsourcen jullie tevens (Nederlandse) sprekers, waarom deze aanpak voor deze editie?

Een van de manieren waarop we spreker vinden is door oude sprekers te vragen ‘wie is er nou nóg leuker en nóg inspirerende dan jij?’. Daar komen altijd goeie dingen uit en sprekers vinden het ook leuk om er op die manier over na te denken. We vragen ook al jaren aan het publiek en ons netwerk wie dit jaar opviel. Vroeger deden we dat vooral achter de schermen maar nu onze blog in de top 5 blogs van de wereld staat en wij veel bereik hebben zijn we iets luidruchtiger geworden.

Jullie presenteren meer dan 40 sprekers; welk onderwerp (zoals mobile, social media/ business, online strategie, startup) heeft daarbij de overhand?

We hebben in 2013 drie tracks in drie gebouwen op het Westergasfabriek-terrein die uiteenlopen in diepgang. Je kunt kennismaken met een onderwerp, je kunt leren ‘beter toe te passen’ en volgens naar een ‘expert track’ gaan. Zo zorgen we er voor dat meer mensen iets kunnen leren op ons event. Inmiddels is er geen bedrijf meer te bedenken die niet iets met internet doet en zien wij een duidelijke verbreding in het publiek. De CEO, CFO, marketing manager en graphic designer komen ook kijken. Deze kritische groep wil meer dan alleen een voorspelling voor de komende 10 jaar. Voor die groepen hebben we verschillende sessies. Zo gaat iedereen naar huis met inspiratie én toepasbare kennis. We zien dit ook meteen terug in de aanmeldingen en verwachten aanmeldingen van de volledige ‘fortune 500’ van Europa.

Wat is jouw voorspelling van (online) trends?

Wat opvalt is dat online nog meer aan het verbreden is. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in een tram zat en voor het eerst iemand hoorde praten over email. Dat was voldoende aanleiding om mij om te draaien en een praatje te maken. Iemand anders met ook email, wow! Nu zie je dat er geen bedrijf of beroep meer is wat niet met informatietechnologie te maken heeft. Artsen hebben een iPad, de conducteur een PDA, scholieren een iPhone of Android en de meester een smartboard. Het inzicht dat alles digitaal wordt, is achterhaald. Alles IS digitaal. Nu bedrijven zich dat realiseren – en de switch hebben gemaakt –  is het tijd geworden voor het optimaliseren en íntegreren. Hoe kan het allemaal nog beter, sneller en flexibeler?

Ondertussen zien we ook nog dat het nog lang niet gedaan is met de innovatie en ondernemerslust op internet. Dagelijks lanceren nieuwe startups waarvan een groot deel in staat blijkt wéér een industrie te revolutionaliseren. Wij denken dat het nog maar net is begonnen.

Hoe kunnen wij anno 2013 ‘The Next Web’ opnieuw definiëren en omschrijven?

Als iets wat steeds meer duidelijk maakt dat het allemaal nog meer net begonnen is. Twitter is zes jaar oud, facebook bijna 10 en AirBnB net vier jaar oud. Sommige van de machtigste bedrijven van de wereld zijn nog niet eens pubers. Is Google de laatste search engine die we ooit zullen gebruiken? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Is de tablet de laatste verschijnsvorm van de PC? Wat dacht je dan van ‘wearable computing’? De komende tien jaar worden nog spannender dan de laatste tien jaar. Als je op de voorste rij wilt zitten en dit schouwspel wilt meemaken dan zien we je graag op The Next Web Conference 2013!

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design