5 type social media gebruikers en de marketingaanpak

Ge-inspireerd door Toprankblog, en de verdeling van Anderson (zie grafiek hierboven)  een overzicht van vijf verschillende type sociale media gebruikers. Anderson Analytics maakte vroeg een verdeling van gebruikers en hun attitude en niet-gebruikers van sociale media en hun attitude.  Fun en het zakelijk gebruik en daarbij de zoektocht naar nuttige informatie en discussie zijn vitale drijfveren bij alle gebruikers. Daarbij bestaat ook de ‘vrije tijdsvolger’. De sociale media bestaat overduidelijk voor een groot deel van influencers die het voortouw trekken. Vaak als eerste het nieuws, direct een mening en discussie klaar en veelal makers en ook creatieve curatoren van content. Forrester heeft diverse inzichten gegeven naar de globale verdeling van bijvoorbeeld Creators, Critics, Collectors, Joiners, Spectators en Inactives.

Nummer 1: De Lurker

Dit type luistert veel en neemt veel informatie op. Forrester benoemt ze als Collectors en Spectators. verwacht niet dat deze groep meedoet in een discussie of zelf veel content deelt. Het zijn eventuele Critics indien er interactie is met deze groep.

Hoe om te gaan met Lurkers? 

Verwacht van deze groep geen regelmatige interactie. Gebruik eventueel ‘direct message’ om deze groep te bereiken met jouw boodschap. Lok ze uit hun tent.

Nummer 2: De Newbie

Newsbies kunnen -indien je relevante content deelt- bij actieve benadering een interessante groep zijn in jouw sociale netwerk. Spoor ze op en betrek ze zo snel mogelijk bij jouw sociale media communicatie en deel relevante tips en tricks. Het zijn Joiners maar ook vaak Spectators en aan het begin Inactives.

Nummer 3– De voorspelbare gebruiker

Deze groep van gebruikers zijn redelijk gemakkelijk te betrekken. Ze zijn betrouwbaar in hun gedrag maar ook in het replies en interactie. Ze zullen reageren indien je ze @vermeld en vertonen een vast ritme in hun sociale media gedrag. Het zijn vooral Joiners maar ook Collectors.

Hoe engage je met deze groep? 

Deel regelmatig en consistent jouw relevante content in de timeline. Analyseer welke content zij interessant vinden. Sluit aan met jouw content bij de content die zij zelf delen.

Nummer 4: De chronische ‘oversharer’

Dit zijn de gebruikers die vooral achterelkaar en met flinke massa hun berichten delen in de timeline. Hun content overspoelt jouw timeline in het sociale netwerk. Ondanks hun enhousiasme heeft dit voor- en nadelen.

Nadeel: deze ‘oversharers’ delen zoveel dat hun volgers eigenlijk niets meer lezen en de boel voorbij laten komen.

Voordeel: als deze actieve deelnemers en Creators echt continu kunnen boeien en binden kunnen zij een groot netwerk engaged aan zich binden. Deze gebruikers kunnen dan in campagnes zeer bruikbaar zijn.

Nummer 5:  Power User

De Power User is de ‘Johnny on the spot’. Deze groep heeft een ultiem evenwicht tussen het maken, delen van bruikbare content en de noodzakelijke interactie eromheen.

De kenmerken van een Power User:

Groot groep van kwaliteitsvolger in de netwerken. Deze  gebruiker kan in zijn kennisgebied en expert zijn. De content is doordacht en kent een krachtige impact. Het connecten kan lastig zijn omdat deze groep vooral kijkt naar kwaliteit en niet naar kwantiteit.

 

Tags: , , ,

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design