The Next Web 2012 #TNW2012 #TNW auteur Andrew Keen zeer kritisch op ‘social web onzin’


Andrew Keen wordt gezien als de ‘enfant terrible’ van de online wereld. Keen mocht op donderdag 26 apriil 2012 spreken over zijn ‘Digital Vertigo’. Keen wordt aangekondigd als de ‘anti-Christ’ van Silicon Valley en doet zijn naam in het verhaal wederom eer aan. Keen mocht ik meerdere malen eerder interviewen daarbij de conclusie getrokken dat de man gewoon een goede nuchtere visie heeft maar ook wat naar de negatieve kant van het web terkt. Zo is 2.0 voor hem onzin en de social media hype erg overdreven met maar weinig voordelen. Hierin kan ik mij volledig vinden. 22 mei 2012 komt zijn nieuwe boek uit met in november 2012 een Nederlandse versie. De release van zijn boek is naar voren gehaald door een ‘issue’ met Facebook. 

Web 3.0 onzin volgens Keen

Het boek van Keen geeft kritiek op de 3e generatie van het web. De social web. Vooral als het gaat om het omarmen ván ‘liquid data’ van gebruikers. Daarbij dus wellicht ook wel de privacy issue. Hiervoor maakte Keen nog even een kritische opmerking richting Facebook.. ‘they screwed me again’. Andrew Keen legt aan de hand van de film Vertigo van Hitchcock uit waarom hij voor deze term heeft gekozen. Simpelweg: de vertigo bestaat niet. Ook Web 3.0 niet. Net als Web 2.0. Het is een nep ‘cult of the social’. Generation WE. Socialeconomy en meer loze sociale termen vallen niet goed bij Andrew Keen. Net als de Vertigo uit 1958 is een ‘social life’ vooral.. nep:

Facebook en Scoble

En weer gaat Keen los op netwerk Facebook. Daarbij haakt hij in op de film ‘The Social Netwerk en de overdreven manier waarop Zuckerberg zichzelf te serieus neemt als ook de schok die zijn netwerk zou brengen. We leefden eerst in dorpen, toen steden en nu leven we op het WWW. Daarbij de onzin dat wij niet zouden bestaan als wij online niet goed aanwezig zijn. Een leuke anekdote daarbij met en over vriend Robert Scoble. Die ook op The Next Web spreekt. Hij bezocht Scoble in zijn huis in Silicon Valley en belde daarbij aan bij zijn buren. De buren kende Scoble niet want Robert Scoble leeft vooral ‘online’.


A tru(e)man

Wederom video en deze keer een clip uit Truman story uit 1998. Daarbij het citaat bij 3.0 dat er geen verschil is tussen een privé leven en een openbaar leven. Hierbij de link naar het leven online en leven IRL. Privacy wordt daarbij heel snel ‘history’. Nog langer hebben wij geen geheimen meer. Aldus de energiek pratende Keen. Met een glas water in zijn handen benoemt de Britse Amerikaan hét probleem van 3.0: digitaal narcisme. In de sociale media zijn vooral ‘alone together’. De wereld die ons bijelkaar moet brengen maakt ons juist.. individueler. Hierbij een referentie naar het gelijknamige boek en opnieuw een link naar de film The Social Network. We zijn vooral blij met onszelf in de social media. En daarmee deelt Keen een rake klap uit. De ROI van sociale media ‘visibility’ is een ‘trap’. Sociale media levert niet veel op. Zo citeert de spreker diverse online specialisten die haastig op zoek zijn naar ROI.

Data is de nieuwe olie

‘Data is the new oil’. En daar zit Keen keihard juist. Facebook is technisch geen nieuwe schok. Het is het platform dat enorm veel data van ons verzamelt en -na de beursgang van begin 2012- veel geld heeft verdiend. Ook Google is niet god en is niet ‘evil’ maar hebben ook onze data nodig. Wederom een clip van de film uit 1958 Vertigo. Keen wil daarbij het punt scoren dat hij vooral vindt dat Web 3.0 vooral misbruik maakt van zijn gebruikers door het gebruik van data en online gedrag.

Vermeer’s blue woman

We maken een link naar Nederland. Andrew is in diverse musea geweest en was gecharmeerd van ‘the woman in blue’. Wederom een link naar het fake zijn van de sociale media. De vrouw is vooral mooi op het schilderij maar ook een mysterie van de menselijke persoonlijkheid. Het Web 3.0 neemt die mysterie weg.

Digital village

We moeten terugvechten voor het recht om weer anoniem te zijn vindt Keen. Maar de praktijk -en daarbij zet hij zich af tegen collega guru’s- is anders. We geraken in een tijdperk waar het anoniem-zijn bijna niet meer mogelijk is. Het web maakt de wereld voor ‘individueler’. ‘The collective is not creative’ maakt een link naar cocreatie en crowdsourcing. Hierbij de notitie dat de oprichters van Apple nooit op sociale netwerken zaten. Het sociale media netwerk maakt je dus niet zomaar creatiever en succesvoller maar wel narcistischer. Keen sluit af met opnieuw een clip van The Truman Show. Jim Carrey ramt met zijn bootje de studio in maar verlaat vervolgs de Big Brother (TV)studio richting… een zwart gat.

Bescherm je ID en kritische vraag

De slotconclusie van Andrew Keen is scherp. Maak keuzes in de sociale netwerken die jij gebruikt. Keen Twittert maar is niet op Facebook. Je moet vaker een bewustzijn creëren waarin je je eigen ID beschermt om weer.. echt mens te zijn.

Na zijn optreden kon Keen terecht wat kritische vragen krijgen. De vraag was vooral: ‘Waarom kritisch zijn op Facebook maar wel zelf Twitter gebruiken om jezelf te promoten en je boeken’. Hierop nuanceerde Keen vooral het verschil tussen Twitter en Facebook. Twitter zou zijn gegevens niet zomaar misbruiken, Facebook dan weer wel. Daarbij wil hij niet veel over zichzelf vertellen online. Daarbij haalt hij PlaceMe aan. Een app die iedereen kan (laten) volgen via de mobiel. Andrew Keen vindt dit te ver gaan.

Het rammelt

Het verhaal van Keen is scherp en soms angstig. De links met de film Vertigo zal niet iedereen aanspreken omdat dit ver ver achter ons ligt. De voordelen van sociale media komen er niet gaan uit en daarbij heeft sociale media welzeker wereldwijd voor een mondige revolutie gezorgd die ook Andrew Keen niet kan ontkennen. De vraag is vooral: hadden wij zonder sociale media Andrew Keen gekend?

 

 

 

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design