CASE: Waarom Nissan met hun Pinterestcampagne veel kansen laat liggen

Foto- en videoplatform Pinterest zorgt visueel voor veel traffic naar de sites achter het te delen content. Veelal traffic van hoge kwaliteit en dus conversieverhogen. De Pinterest van Nissan(zie inzet foto) toont vooral innovaties en nieuwe modellen van het Japanse merk. Op zich logisch maar de gekozen fotografie is niet altijd Pinterest-waardig.

Subtiel zijn zekers de details zoals foto’s van deuren, achterkant auto en vooral de specs in een auto. Toch zien we daar een klassieke foto die wordt gemaakt in de sociale media.

Fun + Beleving

De fun en vooral de authentieke beleving spat er weinig vanaf. Sterker nog. We zien al snel foto’s in de Pinboard verschijnen. Ook zien wij onder de foto’s een tweede misser: teveel tekst. Nissan lijkt botweg de eigen brochure van (nieuwe) auto’s te hebben opgeknipt en inclusief reclametekst in het snel te scannen visuele platform te hebben geplaatst. Kijken we naar de likes en comments dan is dit ook bedroevend laag. Waarom vertellen over die versnellingsbak als je wellicht met wat meer engaging en buzzing (technisch) foto’s de boel heel gemakkelijk visueel ‘verkoopt’. Want daar draait het om. Ook de gelikte verkoper die te gemaakt ons toelacht doet al snel denken aan ‘hard selling’ dan dat we oprechte belevingen, buzzes en welicht wel innovaties primeurs in deze Pinterest ontdenken.

De klant?

Dé grote denkfout is wellicht wel dat Nissan vertelt. De aanbieder en producent dus. Wat Pinterest -en veel andere belevings platformen- juist zo sterk maakt is dat de ervaren klant vertelt en deelt. We willen foto’s zien met kettinkjes aan de voorruit-spiegel en aangesloten iPhone die met bluetooth ‘dingen doen’ met de autoradio. We willen de rijders zien van deze auto’s. De gebruikers. De curators die van de auto ‘hun Nissan’ maken. We willen de voortuinen zien waar de rijders hun auto parkeren en willen blijde gezichten en belevingen zien van de rijders achter het stuur. Oprechts belevingen dus vanuit de crowd, de gebruikers en klant waar wij ons aan kunnen spiegelen en geen opdrongen stockfoto’s die klinisch een auto tonen die te mooi is opgepoetst.

En dan.. de landing

De landing is simpelweg bij Pinterest je aftikmoment. Conversie of op zijn minst traffic dus. Drama want veel landt.. dood. ‘The page you were looking for could not be found or is not available.’

De CampagneConclusie

Jammer. Nissan zou juist in de voorfase met verschillende content de ‘engaged’ moeten aftasten en dan de lijn doorzetten die werkt. Maak het aanbod voor scanbaar en duw ons geen brochure door het snelle, visuele funkanaal.

 

 

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design