Interview in METRO: ‘Patrick Petersen: Huwelijk ICT en social media van strategisch belang’

Docent en internetondernemer Patrick Petersen rekent af met “flauwe lesjes, happy losers, slimme neefjes en populistische Facebookers” • De ICT verdient een creatieve impuls, vindt hij.

Rotterdammer Patrick Petersen (1972) is internetondernemer (onder andere AtMost en Educator) en auteur van technische en online-marketingboeken voor het onderwijs en bedrijfsleven. Zijn Handboek Online-Marketing (HOM) was dit jaar een bestseller. Hij werkt bovendien als consul­tant op het gebied van ICT en online-marketingstrategie. Daarnaast is hij de oprichter van socialmedia.nl en een veel ge­vraagd gastspreker en videojournalist voor diverse weblogs rond ICT, innovatie, social media en online-marketing. Ook geeft hij college aan post-doctoraalstudenten en is hij docent hbo-studies.

Hoe hangt de ICT-vlag erbij in Nederland?
Patrick Petersen (39): De markt voor ICT’ers groeit opnieuw. Maar ik ben een stuk minder optimistisch over de match tussen vraag en aanbod. Die gaat aan de afgestudeerde generaties nog hoge eisen stellen.

Hoezo?
Consumenten willen vooral nieuwe dingen en handige toepassingen voor op hun mobieltje, iPad of laptop. Programmeurs die op hun behoefte aansluiten, zijn lastig te vinden. Ik merk ook dat het hbo en de universiteiten de veranderingen in de ICT-markt nauwelijks kunnen bijbenen. De opgeleide ICT-specialist vraagt zich na vier jaar studeren dan ook terecht af: “Wat ben ik nou eigenlijk?”

En wat is daarop het antwoord?
Dat moet blijken uit iemands skills. ICT is een gecompliceerd beroepsveld. Niet elke programmeur is geknipt voor projectmanager, niet elke conceptdenker is een programmeur en niet elke JAVA-expert kun je zomaar aan een toepassing voor het internet zetten. Bovendien tref je veel kaf onder het koren. Voor de gemiddelde opdrachtgever is het tegenwoordig bijna ondoenlijk om goede van slechte ICT’ers te onderscheiden.

Geef eens een voorbeeld
Laatst sprak ik een makelaar die een applicatie had besteld voor de iPad. Zijn klanten zouden hier­mee makkelijk door zijn woningaanbod kunnen bladeren. De app, die een enthousiaste ICT’er aan de – deels met Flash uitgeruste – makelaarssite had gekoppeld, bleek compleet niet te werken op de iPad.

Oorzaak?
Flash draait niet op de iPad. Dat weet toch ieder kind.

Slimme neefjes gaan er altijd als eersten met zo’n klus vandoor.
Ja, dat is juist de ellende. Het cynische is dat na vijftien jaar de beunhazerij nog welig tiert. Websites worden gemaakt door zelfbenoemde techneuten, die niet veel meer kunnen dan photo­shoppen en een plaatje met een praatje op de site zetten. Ook wij krijgen bij AtMost stagiaires en sollicitanten die roepen van alles te kunnen. Maar het echte pro­grammeren, projectmanagement of het vertalen van een klant­vraag naar een concept zijn vaak nog ver weg.

Hoe los je dat op?
Opleidingen moeten daarin beter sturen. Het is lullig voor al die kids die een ICT-opleiding heb­ben gevolgd. Feit is helaas dat ze doorgaans te breed en te vaag zijn opgeleid. Leuk dat beetje communicatie, leuk dat beetje nieuwe media, grappig dat beetje programmeren. Maar wil je sterk staan, dan heb je echt diepte nodig.

Hoe bereik je dat?
Een goede programmeur blijft zichzelf ontwikkelen. De trial-and-error die zo noodzakelijk is om expertise op te doen, vindt veelal in de eigen vrije tijd plaats. Opleidingen, de goede niet te na gesproken, razen met wat flauwe oefeningen door de scholing, maar vergeten de kostbare programmeer-uren.

Ben je klaar als je die wél achter je kiezen hebt?
Nee, je moet ook een visie heb­ben over wat je met ICT te bieden hebt. Want Oost-Europa en Azië staan te trappelen om de boel met hun goedkope en goed te plaatsen vaklui over te nemen, of het nou gaat om een JAVA-pro­grammeur, IOS- of Android-ontwikkelaar, of een Oracle databasespecialist.

Wat moet er dan gebeuren?
De oplossing komt uit de hoek van de creatieve online-marketing komen. Het is belang-rijk om de ontwikkelingen op de markt goed te kennen en daarop aan te sluiten. Ja, zelfs voor te lopen. Je ziet meer en meer talentvolle online-marketeers met verstand van ICT verkassen naar bedrijven en organisaties waar nieuwe invalshoeken welkom zijn. Social media is daar ook geen bubble, maar draagt serieus bij aan bloei en expansie.

Gaat dat lukken?
Ja, als ICT en online-marketing met elkaar in het huwelijk tre­den. Je hebt zowel de commerciële en creatieve tak nodig als de bikkels die de hele dag achter hun pc codes zitten te kloppen. Marketing beschouwt ICT’ers onterecht als happy losers en zij op hun beurt zien de snelle jongens als populistische Twit­teraars en Facebookers. Als de mix tussen social media en IT slaagt, leidt dat vrijwel meteen tot een succesvol businessmodel. Kijk maar naar Google, Apple en Amazon. Daar ontstaan producten waar de ICT maar ook marketeers warm van worden.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design