Als docent Social Media Marketing #dim leergang Universiteit Utrecht @beeckestijn

Social Media Marketing. Het is moeilijk want het lijkt zo makkelijk. Wazige -voorheen trend- of zoekmachine- specialisten vertellen als zelf uitgeroepen guru’s dat jouw organisatie maar gewoon moet gaan twitteren en dat jij het liefst de organisatie en dito processen op Facebook of LinkedIN maar even opengooit.Of je 20 jaar traditionele branding en brandawareness even experimenteel overboord wilt gooien. 

Social media b*llshit zwei-punt-null

O ja.. en die bedrijfscultuur daarbij ook maar ‘even’ op snelheid de deur uit doen.  Kennis haal je maar uit een bedrijfsWiKi en wie niet open is of niet alles wilt delen is gewoon niet 2.0. Je bellende service-afdeling kan volledig naar de WebCare en de PR-afdeling moet maar gewoon heel de dag aan de online-dialoog. De klant zou alleen maar beslissen op basis van ‘peers’ en een paar negatieve reviews en jouw product ligt uit de markt. Heb je in de ‘social’ weinig fans of volgers dan besta je nauwelijks. En doet jouw personeel niet massaal aan het nieuwe werken? Een nieuw (product)idee nodig als organisatie? Je plaatst het verzoek even in jouw sociale netwerk en *bam* je hebt een nieuw, onderscheidend en concurrerend organisatie-idee. Not.  

Sociale media is héél oud

Aangezien Social Media de laatste 5 jaar intensief wordt gebruikt en op snelheid groeit is het een online middel dat bereik en massa kent. Maar nuchterheid troef. Want bloggen deden we al 15 jaar gelden en communities onderhouden en ervaringen delen deden we in 1993 al met de Digitale Stad en ook die was al lokaal relevant. Chatten en online dialogen.. zijn ook niet van 2010 of 2011. Ben je nu ergens in de twintig dan okay.. weet je nog niet dat dertigers, veertigers en vijftigers begin jaren negentig al nachten aan het chatten, online daten, gastboekken en aan het IRC-en waren.  Ja toen nog inbellend en daarom erg gericht. En weetje.. in 2001 dachten wij dat wij nu in 2011 alleen maar via het web zouden kopen, niet meer zouden bellen maar alleen chatten en alleen maar via virtual 3D de Efteling zouden gaan ervaren.

Elk nadeel heeft zijn..

Elk nadeel heeft een voordeel en omgedraaid. Veel ‘sociale’ middelen zoals Foursquare, Twitter en video zijn zeer leuk in gebruik. Maar is ‘leuk’ ook effectief en altijd bruikbaar? Want als sociale media de reputatie zo snel en goed kunnen verstevigen, dan kan het middel de reputatie dus ook heel snel indeuken! Wat is dan eigenlijk de winst en het nut?

De vraag is nu: hoe kan effectieve Sociale Media marketing iets betekenen voor uw of jouw organisatie. of … gewoon for you!  

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design