De 5 middelen die anno 2011 zekers in de Social Media Marketingmix moeten zitten

Social media ann0 2011 maar dan met een plan erachter. Iedereen zit in een netwerk, is niet altijd actief en managers vragen zich af.. hoe en waar? Wie is het voorbeeld in Nederland qua sociale strategie en hoe stel ik een mix samen met middelen die het doen in de sociale media? 5 tips voor middelen in jouw sociale media strategie in 2011: 

1. Online video; het is overal

Online video was in 2008 al dé stijger qua online marketingbestedingen. Anno 2010 is YouTube de nummer 2 zoekmachine in de wereld en loopt een beetje buzz of viral al snel via video. Vooral nu HTML 5 het cross-device erg goed mogelijk maakt. Leuk die teksten en berichtjes maar de echte emotie en ‘engagement’ komt met video. Online video: brengt jouw boodschap óveral. 

2. Mobile Marketing is hot 

In 2010 is de infrastructuur wereldwijd goed op orde gekomen en kent het aanbod van mobiele apps een hoogtepunt. De verkoop van smartphones kende wereldwijd een flink record en steeg met 89%. Op de iPod en iPad werden in 2010 7 miljard apps gedownloaded. In 2011 is het bedienen, bestellen, betalen en besurfen via de mobiel ‘normaal’ geworden. Portals en apps zullen meer mobiel bezoek gaan krijgen via de mobiel dan via de desktop.

3. Location  

Location en loyalty ligt dicht bijelkaar. De merkentrouw is op en via een mobiel sterk. Het lokaal laten inklokken via een mobiel levert veel wereldwijde exposure op die steeds vaker analysetools en zoekmachines in gaat (denk aan de instantsearch). Concreet: ‘This “mobile meets loyalty” approach enhances the social experiences, and inspires new audiences.’

4. ‘Deal Hunting’

Groupon besloot onlangs zelfstandig verder te gaan. Geen overname door Google. Google besloot -gelinkt aan de hotpot van Google- zelfstandig een groepskorting aan te bieden voor hun lokaal geïnteresseerden. ‘Deal hunting’ zoals de Amerikanen het noemen past perfect bij de Nederlandse consument die net fris uit een recessie komt en zijn aankopen steeds meer via het internet doet. Groupon en anderen halen de twijfelende koper over tot het doen van een aankoop met korting. ‘Deal hunting’ trekt een deel van de retail uit de recessie.

5. Monitor conversaties

Uit onderzoek blijkt dat 78% van de consumenten aanbevelingen uit het eigen sociale netwerk boven die van advertenties vertrouwt.  Zorg er dus voor dat er over jouw merk, jouw acties, jouw medewerkers, jouw staff, jouw doelen, jouw exposure en jouw buzz wordt gepraat in de sociale media. Feit is: vinden er geen conversaties plaats over jou en jouw merk of onderneming, dan besta je niet.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design