LIKE it or NOT: de 11 Social Media trends voor 2011

2011 wordt een echte LIKEconomie. Social wordt volwassen en als je volwassen wordt is het ‘spelen’ voorbij. Tijd voor serieuze dialogen die wat opleveren en aandacht aan sociale netwerken die échte leads opleveren. 11 trends voor sociale media dus.  LIKE it … or NOT:

1 Heel Nederland aan de smartphone en mobile social. In 2010 is een record aantal van 2 miljoen Smartphones aangeschaft in Nederland. Wij tellen nu zo een 3,3 miljoen smartphoners. Het sociale contact met jouw persoon en organisatie zal dus steeds vaker via de ‘social mobile’ gaan als je weet dat de sociale media toepassingen de meest gebruikte apps zijn op de mobiel.  

 

2 De verwachting is dat in 2012 in de VS meer Facebook-gebruikers het netwerk via de mobiel zullen gaan benaderen dan via een desktop.

 

3 Social Media Conversie(SMC). Conversie waren we bijna vergeten bij online marketingmiddel genaamd sociale media. Begin 2011 kwam uit dat de prijswinnende campagne van G-Star Raw voor veel engagement zorgde maar weinig verkoop. Sterker: de betrokken crowd kon in de sociale media-uitingen van G-Star maar nauwelijks vinden waar de kleding te kopen. Engagement moet conversie worden.

 

4 Een shake-out in sociale netwerken ook in Nederland. We zitten nu gemiddeld in zo een 3 netwerken. De activiteit op Hyves neemt af, het aantal account op Facebook neemt gestaag toe en kende eind 2010 3,4 miljoen accounts. Myspace kent een dramatische terugval en over Plaxo moeten we het maar niet hebben. LinkedIn groeit in Nederland gestaag door.

 

5 Het afnemen van het belang van de corporate site. De eigen .nl-site dus waar velen hun Wie, Wat, Waarom en Wat op presenteren met anno 2010 te weinig sociale content en interactie.

 

6 De  LIKEconomie. In de VS gebruiken steeds meer (e)shops de LIKE beoordelen van Facebook. Gemiddeld drukt een Facebooker 9x per maand op de (not) LIKE.

 

7 Insights Socialware geeft aan dat krachtige zakelijke netwerken zoals LinkedIn elke seconde een nieuw lid erbij krijgen. De nieuwe fase van social networking is die van de kwaliteitsnetwerken waar we de contacten naast virtueel ook veelal ‘echt’ kennen.

 

8 De flauwe Social B*llshit wordt hard Social Beleid. Nederland lijkt wel miljoenen sociale experts te kennen. Vanaf 2011 komen de marketeers aan het woord die social resultaatgericht weten in te zitten met gevoel voor consumer experience en relatiemanagement.

 

9 Marketeers zullen de crowd moeten erkennen. Dus niet alleen de (huidige) klanten, de prospects en indirecte betrokken maar simpelweg iedereen die een mening heeft over de dienst, het product of de organisatie.  

 

10 Lever je een dienst die service vereist? Dan moét je in 2011 aan Webcare doen.

 

11 Ben je vanaf 2011 niet multichannel in de sociale media op een actieve manier aanwezig? Dan besta je niet. Niet in de zoekmachines, niet op het web.

 

Meer weten? Kennis uitdiepen?  Volg de leergang Sociale Media op Beeckestijn Business Schoolhttp://www.beeckestijn.org/leergang-social-media

 

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design