Woonaccent makelaars jat videocampagne, maken collega’s belachelijk en noemen zichzelf ‘authentiek’ #fail


Wat is social reputation en merkreputatie? A. Uitroepen dat JIJ de beste bent? B. Jouw collega’s in de sector belachelijk maken door middel van een gejat videoconcept. C. Jezelf in een markt met weinig kopersvertrouwen arrogant opstellen. D. Organisch op basis van een goede klantgerichtheid, goede klantbediening en collaboratie naar een natuurlijk verwoorden reputatie toe werken. Het antwoord mag in een reactie op deze post.

Als social media mannetje mét ervaring in de makelaarsbranche viel mijn oog op de keiharde discussies van scherpe makelaars- en woningbouwblogs, als Nieuwbouw20, Spacemakers en  de ‘Scherpe pen’. Het wangedrag van deze makelaar heeft ook de discussies op LinkedIn bereikt. Discussies aangevuld met tweets die helder zijn in hun oordeel: #fail. 

‘Woonaccent maakt eigen reputatie waar‘

De andere online discussies met bovenstaande titel beoordelen gevat een pas gestarte anti-campagne van Woonaccent makelaars in heldere taal: ‘Woonaccent maakt eigen reputatie waar‘. Waar Woonaccent makelaars collega’s in het vak veroordeelt tot ‘makelaars met een slechte reputatie’ deukt hun niet-collegiale campagne reeds bij de aftrap hun eigen merkreputatie keihard in. Het laat hun franchisenemende en naar omzet hunkerende makelaars accentloos achter in een markt die zich kenmerkt door.. ‘shake-out’. Waar diverse makelaars met relevantie goed vindbaar waren zal de online discussie over deze misstap door Google beter worden geïndexeerd dan de lokale makelaars. Als we weten dat dit Fries concern in 2009 reeds meerdere makelaarsformules is kwijtgeraakt, lijkt ook dit een fatale misstap in de levensloop van een franchisemerk.

Daar gaat je gunfactor

Een sterk merk gaat uit van eigen kracht. Het flauw afzetten tegen ‘die anderen die slecht zijn’ doe je als je strategisch geen juiste USP’s weet te communiceren.  

Dat (online) conversie in een lastige markt vooral om de gunfactor gaat ontgaat deze uitgeholde makelaarsformule volledig. Een basis PR-principe is dat je in markt met weinig vertrouwen alles behalve arrogant kunt zijn. Dat je in een kopersmarkt vertrouwen terugwint door het met de klant opbouwen van een vertrouwensrelatie en oprechte trackrecord ontgaat Woonaccent totaal.

Gestolen videoconcept
De kern van deze negatieve anti-campagne -en het overduidelijk stelen van sketches van Van Kooten en De Bie uit 1978- sabelt het landelijke makelaarsmerk Woonaccent keihard neer. Iets wat je op je afroept door te denken jezelf als ‘betrouwbaar’ en ‘authentiek’ te positioneren over de rug van collega’s. Cynisch genoeg komen de Harries & CO authentieker over dan de eigen beoogde makelaarspositionering.

Lijkenpikkerij onder makelaarscollega’s die het al zwaar genoeg hebben in een markt die zwaar getroffen is door de recessie. Een markt waar ook goede, hardwerkende, klantgerichte makelaars voor hun bestaan moeten vechten. De campagne laat dan ook vooral zien wat je níet moet doen om als betrouwbaar en authentiek over te komen in een vechtersmarkt. 

Lijkenpikkerij in een markt met weinig vertrouwen

Vooral makelaars zijn op dit moment gebaat bij een oprechte reputatie om handel binnen te halen. De lokaal werkende kantoren bouwen veelal een goede naam op door het lokaal sterk zijn. Dit wordt beloond met met een positief lokaal en viraal effect. Zo hebben diverse kantoren in de eigen stad een goede naam opgebouwd. Dat jouw franchisegever jouw naam in een keer in elkaar deukt door misselijk onsportief gedrag, kunnen we op zijn zachts gezegd ‘rottig’ noemen. Of de klant nu ook lokaal liever die andere en meer bescheiden makelaar opzoekt zal de tijd uitwijzen.

Wat de recessie keihard heeft opgeleverd is een vertrouwensbreuk. De financiële sector, bouwsector en vooral makelaars hebben hier nog steeds keihard mee te maken. Het makelaarsmerk wordt met deze #fail keihard geconfronteerd met de werkelijkheid die 2010 en sociale media heet.  

Een falende webconcept maakt de eigen falende reputatie compleet

Omdat Woonaccent blijkbaar de rest van de makelaars in Nederland tot ‘fout’ veroordeelt, roepen zij op zichzelf af dat we eens een closer look nemen op de site van Woonaccent.

Als je als huizenverkoper jouw huis aanbiedt bij een makelaar dan hoop je dat die makelaar jouw huis promoot. Je hoopt tevens dat jouw huis in een zoekmachine wordt gevonden op de site van jouw makelaars. De website van Woonaccent faalt daar volledig in. Even los van de diverse foutmeldingen die de websit geeft, de volgende punten: 

 1. de bediening is een drama, usability is ver te zoek in verkeerd geplaatst siteonderdelen en foutief gekleurde signaalfuncties. Onder andere de zoeker en meer vitale onderdelen van een huizensite staan verkeerd.
 2. drie verschillende zoekers op een pagina maken het de snelzoekende huizenkoper niet makkelijk
 3. in het kader van ‘beter slecht gejat’ dan goed gebouwd plakt de site onhandig contentblokken bijelkaar want.. ‘op die andere makelaarsites hebben wij ze ook zo zien staan’
 4. de slechte vindbaarheid -Woonaccent rust nog qua zoekmachineoptimalisatie op de oude en beter vindbare website- is corporate en per makelaar dramatisch. Technisch verkeerd opgebouwde url’s waar zoekers zoals Google vooral van wegblijven is een van de oorzaken.
 5. voor zoekmachines verkeerd geprogrammeerde (DHTML) scripts, nep reviews in afbeeldingen, verkeerd geplaatste Flashobjecten..
 6. Woonaccent.nl noemt zich een Web2-concept..
 7. Woonaccent op Twitter? We zien een standaard chaos bij een strategieloos franchiseconcept door een wirwar van Twitteraccounts van de eigen franchisenemers. Ik zou doorzichtig makelaarsmerk willen adviseren ver van Twitter en meer sociale media af te blijven gezien de reacties die het nu over zich afroept.

Wij online consultants danken Woonaccent makelaars. Wij hebben hier namelijk de ultieme case te pakken waarin van links-naar-rechts wordt aangetoond.. hoe het niet moet.

Welterusten.

DE EERDERE NIET-ANONIEME REACTIES ZULLEN HIER VERSCHIJNEN. DISCUSSIEER ON TOPIC MEE. 

Ik vind het uitzonderlijk jammer dat de heer Petersen niet het hele verhaal verteld…namelijk dus dat hijzelf heeft gepoogd om project voor de nieuwe site van Woonaccent met zijn bedrijf Atmost te ontwikkelen, maar deze opdracht niet heeft gekregen. Deze informatie zet namelijk enkele vraagtekens bij zijn objectiviteit.
De heer Petersen spreekt over het ‘flauw afzetten tegen anderen’ in de trant van branchegenoten zwart te maken….hoe denkt hij dit stuk dan te omschrijven?
Jammer Dutchcowboys…dit is verre van objectivieve journalistiek.

 

Za 5 jun 2010, 12:01

@harry, de conclusies die getrokken worden door de heer Petersen zijn volkomen juist. Deze case is nu al een standaard klassieker in de (nieuwbouw)bouw en makelaarsbranche. Ik maak er nu al dankbaar gebruik van…
De heer Petersen heeft geen branchegenoot zwart gemaakt, dat heeft deze branchegenoot zelf gedaan en daarmee ook nog eens haar klant ernstig gedupeerd. Ik mag toch aannemen dat een zich zelf respecterend communicatiebureau dit op rupsbanden had kunnen zien aankomen.
tevens in het kader van transparantie..@harry bent u van tres.nl het bureau dat deze site en concept heeft ontwikkeld?

 

Za 5 jun 2010, 14:42

Het filmpje van koot en Bie is hilarisch. Het filmpje van Woonaccent is smakeloos en tegen de ethische code van de NVM.

Za 5 jun 2010, 15:20

@harry Petersen geeft aan dat hij consultant is in de makelaarswereld en meldt deze link in zijn betoog en nodigt jou en mij uit tot discussie. Objectief genoeg lijkt mij.
Deze campagne is totaal smakeloos en misplaatst(NVM wordt wakker!) Wij weten in de makelaarsbranche dat Woonaccent noodleidend is en zijn zaken slecht op orde heeft. Dat zij jouw hebben uitgekozen voor een wanhoopsdaad is iets waar je zelf bent ingetrapt?
 

 

Za 5 jun 2010, 16:01  • Sigurd Felix
  •  
Ik zou de volgende keer de post opslaan, de volgende ochtend nog eens goed doorlezen en onduidelijke, ongenuanceerde en spreek- taal opnieuw formuleren.
Die laatste alinea kan er in het geheel wel uit.
Als je het onderscheid tussen een nieuwsartikel en een column niet kunt maken, schrijf je boodschap dan op zijn minst op persoonlijke titel.

Sigurd

Za 5 jun 2010, 16:16

Het betoog van Patrick Petersen kan ik mij geheel in vinden.
Dat hij een klus heeft gemist van Woonaccent staat los van zijn bevindingen. Hij verteld namelijjk niet alleen zijn eigen mening, maar die van vele anderen.
Woonaccent (en de bedenker van deze campagne) hebben hier de plank gewoon faliekant misgeslagen – sneu maar waar.
Er zijn zo af en toe blunders in de makelaardij te constateren en die mogen dan wel degelijk hard onderuitgehaald worden, zolang het op basis van argumenten gebeurd.

 

Za 5 jun 2010, 17:03

 

Ben ook adviseur in de woonbranche en sta vierkant achtrer het vernietigend oordeel. Je pakt niet alleen je collega’s oncollegiaal aan: Jullie rammen ook het image van jouw makelaars in elkaar. Wij zitten namelijk niet te wachten op arrogante makelaars die de rest van de branche maar klojoos vinden en zichzelf helemaal op en top!
Jongens missen wij het punt waar de schrijver juist over uitwijt?
1 In het verlengde van meer discussies geeft de schrijver aan dat je niet authentiek wordt door af te geven op je collega’s en ze belachelijke te maken.

2 De campagne bestaat uit een video en een zogenaamd slechte site van de Harry & Co die een site van andere makelaars in de branche moet vertegenwoordigen.

Dat jij ook nog eens de boel
bij elkaar jat maakt dit tot een top #fail #fail #fail woonaccent makelaars en vriendjes!

Ik zag net een tweet dat het de bouwer niet echt kan schelen: :” jammer voor Woonaccent en een +1 voor de bouwer “. Dus hoe integer en objectief ben jij @harry? @Harry is ook niet je eigen naam; heel zielig dat anoniem gejank. Petersen doet dit op eigen naam en heeft zo meer te verliezen dan jouw flauwe onder de gordel reactie! Dáaat zijn de echte Harry & Co’s!

Za 5 jun 2010, 19:05

Deze usability sucks! #fail
8 > De signaalkleuren die Petersen benoemt zijn op deze site van woonaccent.nl gebruikt op een verkeerde wijze inderdaad. Je gaat GEEN vlakken zo kleuren. Als je iets jat jat het dan goed! #fail
9 > Zoek opties zijn teveel te verwarrend en te verkeerd in de site gezet. #fail Ach ja? Wie zoekt er nu naar een woning op een site van een makelaars LOL en fail

10 > De CMS errors zijn divers en fail

11 > De stockfotos gebruiken je concurrenten in de makelaardij ook (vanaf 2002 reeds) dus: fail 2

12 > tekst in afbeeldingen……. faaaailll.. Je huizeninfo in gekke scripts en gif en jpeg zodat de zoekers jouw niet vinden? FAIL!

13 > kijken we snel naar de Harry & Co site dan is de opbouw authentiek en beter geschikt voor zoekers dan woonaccent makelaars #fail #fail #fail

14 > de huizen scroller blijft hangen tussen verschillende woningen

15 > je cloud verandert totaal niet (plakt de juffie daar maandag weer nieuwe termen in zij leukt vindt\? LOL LOL ) #fail

16> afbeeldingen en tekstverhoudingen: zo fout als het maar kan

17> het schalen van de teksten lukken niet want veel is plaatjes , dag mobiel surfen #fail!

18> nav en info onder de vouw… fail fail fail fail

19> ik zie soms na wat gegevens invoer een makelaar in mijn omgeving .. maar met woningen van het gehele land…. fail fail fail

wie maakt de lijst af?

20> opeens laat hij een andere makelaar zien die mij in de buurt zou zitten… cookie probleem of vergeten voor de verschillende browsers aan te passen ? Fail fail fail fail

22> Conversiekleuren zijn signaal kleuren geen huisstijl kleuren fail fail fail

23> Verschillende huisstijllen door elkaar

24> Leuke foute case voor in mijn les op de HIN …

25 > afbeeldingen die niet laden… fail fail fail

26..> wie maakt het af ?
(Sorry hoor Woonaccent makelaar maar als je je collega’s belachelijk maakt en je eigen zaakjes niet op orde hebt dan VRAAG je om dit soort reacties….)

Za 5 jun 2010, 20:23

8 > De signaalkleuren die Petersen benoemt zijn op deze site van woonaccent.nl gebruikt op een verkeerde wijze inderdaad. Je gaat GEEN vlakken zo kleuren. Als je iets jat jat het dan goed! #fail
>>Ze gebruiken mooie frisse kleuren op hun website, vindt ik goed passen bij woonaccent. Hun huidige logo ziet er alleen verouderd uit.
9 > Zoek opties zijn teveel te verwarrend en te verkeerd in de site gezet. #fail Ach ja? Wie zoekt er nu naar een woning op een site van een makelaars LOL en fail

>>Wat is hier moeilijk aan? Werk toch hetzelfde als bij funda.nl, of is dit ook te moeilijk voor je?

10 > De CMS errors zijn divers en fail
>>Eens, dit is vrij irritant

11 > De stockfotos gebruiken je concurrenten in de makelaardij ook (vanaf 2002 reeds) dus: fail 2
>>Kan ik niet over veel over zeggen, welke foto’s zijn stockfoto’s?

12 > tekst in afbeeldingen……. faaaailll.. Je huizeninfo in gekke scripts en gif en jpeg zodat de zoekers jouw niet vinden? FAIL!

>>Heb ik geen last van, misschien ligt dit aan je browser? Ik gebruikt IE8 en Chrome.

13 > kijken we snel naar de Harry & Co site dan is de opbouw authentiek en beter geschikt voor zoekers dan woonaccent makelaars #fail #fail #fail
>>Grapje zeker.

14 > de huizen scroller blijft hangen tussen verschillende woningen
>>Heb ik geen last van, misschien ligt dit aan je browser? Ik gebruikt IE8 en Chrome.

15 > je cloud verandert totaal niet (plakt de juffie daar maandag weer nieuwe termen in zij leukt vindt\? LOL LOL ) #fail
>>Eens, dit lijkt niet op een echte cloud maar gewoon tekst.

16> afbeeldingen en tekstverhoudingen: zo fout als het maar kan
>>Eens sommige afbeelding zijn gewoon te groot, waar maar heel weinig tekst bij staat, ziet er slordig uit

17> het schalen van de teksten lukken niet want veel is plaatjes , dag mobiel surfen #fail!
>>Ik heb het via mijn iPhone gezien en website ziet er perfect uit

18> nav en info onder de vouw… fail fail fail fail

>>Dat lijkt me heel raar… welke resolutie heb jij dan? Kleiner dan 800×600? Je moet wel met je tijd mee gaan. LOL

22> Conversiekleuren zijn signaal kleuren geen huisstijl kleuren fail fail fail
>>Wie zegt dat dit niet hun nieuwe huisstijl is? Iedereen gaat met de tijd mee, zie bv Hema. Ik vindt de kleuren juist wel goed, de belangrijke knoppen zijn duidelijk te vinden.

23> Verschillende huisstijllen door elkaar
>>Ik zie maar 1 huistijl. Ze gebruiken inderdaad andere kleuren voor hun logo, maar die kun je toch niet meer gebruiken 😛 Misschien moeten ze hun logo vernieuwen.

24> Leuke foute case voor in mijn les op de HIN …
Wat is HIN?

25 > afbeeldingen die niet laden… fail fail fail
>>Inderdaad, komt vaak voor. Volgens mij zijn de afbeeldingen gewoon te groot. Als ik bijna een minuut wacht dat zie ik alle afbeeldingen wel goed.

Maar eerst hebben we het over Harry en Co en daarna ineens over Woonaccent.nl. Heeft Patrick Petersen nu problemen met Harry en Co? Of problemen met Woonaccent.nl. Zit nog wel een groot verschil in. Want volgens mij staat de nieuwe website van Woonaccent al een tijdje online.

Za 5 jun 2010, 21:15

Karel of “Karel”
Kijk eerst even goed naar wat usability is anders dan dat je eea fris vindt lijken.
> ik zie maar 1 huisstijl
? Ik zie helemaal geen huisstijl. Ik vrees voor het uiterlijk van de winkeltjes

De campagne van woonaccent benoemd sites van college makelaars (het gros oogt goed voor het doel dat ze online hebben) als fout, dat mag je 100% doen als je je eigen zaak op orde hebt

Voor goed wekende zoekfuncties en plaatsen zijn er “afspraken”

Grappig dat jij op je iPhone de flashobjecten en alle scripts wel ziet 😉 lol Ook de popups ?

Up eens ergens een screen van popups layers van deze site die op jouw telefoon zouden verschijen ?

Op 1280-800 scrol ik mij helemaal gek
Belangrijke Navigatie staat ver de vouw

De teksten afbeeldingen schalen mee als afbeeldingen…maar dan kun je de tekst niet meer lezen Klaas.. dat is usability en accessibility

Als hogeschool docent usability ergeren wij ons rot aan partijen die wat lezen en gewoon maar wat doen. PRECIES die partijen waar Woonaccent zich tegen denkt af te zetten.. lullig dat je dan zelf die Harry & Co bent

“Karel” :

26 > onderstreepte tekst die niet linken.. (of errors ?)

27 > een dramatisch tekstopbouw en uitlijning .. niemand leest dit

28 > teksten zijn in verschillende toon aangemaakt

29> onderdelen laden traag of gewoon niet ? Of is mijn 50 mps download te traag voor deze ?

29 > wie maakt de rest af ?

“Karel” als de bouwer zich anoniem verschuilt en geen inhoudelijke discussie aan durft te gaan dan zegt dit al genoeg over zijn functioneren: #fail

Za 5 jun 2010, 21:52

En zo krijg je toch nog veel publiciteit LOL.

Za 5 jun 2010, 22:14  • Hans Elman AKE formulemanagement
  • [website]
Heren,
Erg goed dat deze discussie openlijk eens wordt gevoerd. Inderdaad een voorbeeld van hoe je een imagoopbouw van een formule niet moet aanpakken als franchiseformule. Strategisch is dit de ultieme franchise flater.
Ik pak het los van het “ websitegeneuzel ” en geef vanuit mijn expertise een visie:

– de recessie is begonnen door het door de mand vallen van organisaties in de geldsector en makelaardij die zichzelf onterecht een eigen betrouwbaar imago hebben aangemeten
– wat Woonaccent hier beweert en belooft kunnen zij niet waar maken in deze huizenmarkt en economie; zij meten hun franchisemerk een image aan op een welzeker een erg foutieve manier maar nog erger zijn hun eigen proposities niet waar te maken zijn
– wat feitelijk onjuist is het afzetten van Woonaccent tegen iedereen die zijn huis zelf wil verkopen via een Makelaarsland of Marktplaats. Deze aanpak blijkt juist in de huidige economie een succesvolle te zijn

Een branchevereniging moet –al is het maar uit bescherming- makelaars behoeden van dit soort mismaakte campagnes die de hele branche voor aap zetten. Door deze onzin vlucht alleen maar meer naar Marktplaats & Co. Die vlucht was reeds ingezet.

Ik sluit mij aan bij de eerder geposte artikelen van Nieuwbouw20 en de Scherpe Pen over de wederkerigheid: “Woonaccent maakt de eigen reputatie waar”.

Mijn medeleven gaat uit naar de franchisenemers.

Hans Elman
AKE formulemanagement

Za 5 jun 2010, 22:34

We wachten met spanning de reactie van WA af.

Za 5 jun 2010, 23:22

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design