Spreken op het Nationale Marketingdag congres 17 juni 2010 over #tip en #fail in de sociale media

 

Interview MarketingTribune juni 2010: Op de Nationale Marketingdag (#NMD2010) geeft Patrick Petersen (@onlinemarketeer), in het verlengde van de Social Media opleiding die hij geeft op de Beeckestijn Business School, een  zoals de ondernemer, docent, auteur, blogger, columnist, consultant, online marketeer en zelfbenoemd sociaal mediaal hyperactief het schrijft ‘een snelle top 25 van #tips en #fails’. Hier vast een paar tips en missers uit die top-25.Petersen: ‘De actuele top 25 geeft een overzicht van de b*llshit en de succesverhalen in het actuele sociale mediale landschap van Nederland. Het doel is hiermee inzicht te geven in wat wel en niet werkt in de sociale media. Het is tevens een leerzame aanklacht tegen een ieder die vanuit een zelfbenoemde titel van guru sprookjes vertelt. Het feit dat weinig consultants en online marketeer aantoonbaar werkende cases kunnen tonen -en dus weinig eigen professionele ervaring- zet veel toehoorders op een verkeerde voet. Het feit dat Dell jaren geleden geld begon te verdienen met Twitter is dan ook dé uitgekauwde case van sociaal guru Nederland.’

Enkele #tips
Tip op plaats 7, aldus de expert, is dat de leeftijd op Twitter en Facebook modaal gezien boven de 35 jaar ligt. De groei zit in de leeftijd 40-55. Dat betekent dat de oudere jongeren weet te boeien. Iets waar je je met campagnes goed van bewust dient te zijn.

De Tip op plaats 3 komt van Seth Godin: maak niet in de perceptie van je crowd het beste product, maar maak een product waar mensen over praten, buzzen en meer. Dit is vooral op perceptie en reputation gebouwd.

…en #fails:
Op plaats 23: de Miracle Moon case die de laatste weken massaal de sociale media over is gegaan. Een aanbieder van zonnepanelen hakte daar in op een koper die een slechte ervaring had met zijn producten. Vervolgens op plaats 19: Nederland is online niet social; landen als Italië en Rusland zijn dat wel. Wij delen online relatief gezien onzettend weinig waarbij collaboratie en crowdsourcing beperkt is in Nederland.
Op plaats 5: de @telegraafboycot. Deze krant maakt bij de ‘Rubencase’ een grote fout door de antibuzz in de sociale media te kunnen corrigeren via de traditionele media te denken. Een klassiek voorbeeld van het niet begrijpen van de mood in de sociale media.

Zie http://www.marketingtribune.nl/nieuws/top-25-social-media-tips-en-fails/

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design