Neso Man: de New Social Manager staat noodgedwongen op

nesomanloos1.jpg 

De  recessie doet wat met een mens. Op eigen geld -anders dan op mensen- gerichte managers ruimen het veld. Waarschijnlijk viel dit samen. Tijdens het ruimen van het veld als ‘oud-denkend manager’ werd er nog even gegraaid. We weten inmiddels allemaal hoe groot het gat tussen traditioneel en progressief is.

Eind jaren negentig studeerde ik af op ‘de intregratie van internet binnen de marketing- en communicatiemix van grote organisaties in Nederland’. Na ruim 10 jaar praktijkervaring dit boek ervan gemaakt: www.handboekonlinemarketing.nl Mijn toenmalige docent Marketing lachte mij niet uit maar… gaf toch echt aan dat internet niets meer dan een hype is. Hij geloofde in de long-term kracht van bewezen traditionele middelen. Jaren daarna kwam ik ze in het bedrijfsleven tegen in trainingen, sessies en workshops. Na de segmentatie, lifestyle en direct marketing kwamen we met zijn allen achter dat de klant ’toch wel lastiger te bereiken en te overtuigen is’. Het lijkt er bijna op dat… ‘de klant zichzelf wil overtuigen’. En deze in de retailmarketing: ‘men heeft zoveel voorkennis dat we in de winkel de deal snel kunnen maken..’. Of… ‘.. de klant wil niet meer voor mijn meerwaarde betalen…’. Op afstand van de klant en markt hebben we deze analyses toch maar fijn mooi kunnen maken met onze CRM-pakketten.

We kunnen de huidige fase en stroming in de macro economie en dus marketing bijna bewijs-je-meerwaarde-economie noemen.

Nieuwe manager klimt uit de ivoren toren 

Om je te bewijzen dien je uit een ivoren toren te komen. En niet die ene keer op die leuke ‘marketingbeurs’ waar je toch ‘verdomd’ leuke contacten hebt aangelegd. Je moet gezien worden. Je daden dienen duidelijk te worden. Je dient left te tonen, uit te durven glijden en een brug te durven slaan. Leg eens persoonlijk uit dat de weg van afgelopen jaar niet de juiste weg was, maar dat je nu met zijn allen het juiste pad induikt.

‘Man in the mirror’

Zo ‘wacko’ was Jackson niet met zijn ‘man in the mirror’. Voordat we als manager ons personeel, collega’s en klanten gaan vertellen hoe het moet, moeten we toch keihard intern beginnen. Zoals het moet. Intern als in.. retro-perspectief. Bij onszèlf dus. Het zijn de managers die budgetten verdelen, bedrijfsculturen beïnvloeden en zorgen voor veel of weinig plezier op de werkplek.
Soms is het eens goed jezelf af te vragen… ‘Waarom ben ik eigenlijk manager?’. Of….. ‘Kan ik als manager nog wel functioneren binnen de huidige bedrijfscultuur?’…of…..’… ben ik nog wel geloofdwaardig?’.

Stoppen met zenden: begin met communiceren

Neen niet weer praten als in.. ‘zenden’. Ik sta er versteld van hoeveel organisaties het zenden nog hoog in het vaandel hebben hangen. Elke target en prospect is anders, toch kennen de macro economische en cultuurverschuivingen hele andere waarden toe dan het botweg uitspreken van een organisatie dat hij nu ‘klantgericht’ gaat denken. Hadden we die fase in de marketing niet al 30 jaar geleden gehad? Blijkbaar wel benoemd, maar nog niet uitgevoerd. Het zou zomaar managementmeeting kunnen zijn waarbij we alles gaan benoemen, maar vervolgens stil vallen. Als een organisatie schreeuwt dat ze massaal gaan ‘crowdsourcen’ (het uit de markt halen van idee-en, meningen en klantreacties) dan moeten we ons toch eens goed afvragen hoe klantgericht deze organisatie is. Crowdsourcen is niet iets we eens even met zijn allen gaan doen. Het dient je ‘mission statement’ te zijn. Het moet van alledag en bij een ieder in het bedrijf doordrongen zijn in de communicatie van het gehele bedrijf. Neen. Hiermee bedoel ik niet de idee-enbus bij de ingang van de bedrijfskantine maar juíst die inspirerende gesprekken die in de kantine plaats vinden en vol idee-en zitten.

Meerwaarde, recessie en toekomst

Als een gek zijn we aan het snijden in functies die ’te weinig opleveren’. Helaas zijn dat te vaak de jongere arbeidscontracten die uit puur technische reden stopgezet kunnen worden. Wie durft echt naar kwaliteit te kijken? Hoe sociaal sterk ben je door een medewerker of collega een compliment te geven of de kwaliteit van een bepaalde competentie te benadrukken?. Ik kom het als trainer, adviseur, consultant, interim -en whatsoever- weinig tegen. De organisaties die deze ‘hey jij hebt een meerwaarde in de organisatie en deze spreek ik uit’-mentaliteit kennen kom ik te weinig tegen. De organisaties die deze positieve ‘gun-‘cultuur kennen zitten daarentegen op een hoog, lerend en sociaal-intelligenti niveau. Elkaar ‘coachen’ geeft een positieve impulse, zelfvertrouwen bij het handelen in de organisatie, een sociaal prettige sfeer en geeft de organisatie -als bundeling van positief ingestelde medewerkers- de kracht om bijvoorbeeld met zijn allen over de recessie heen te komen.

Concreet: de NeSo Man

De huidige generatie eind twintigers, vooral dertigers en begin veertigers zal de na-recessie product-life-cyclus moeten gaan leiden. Waar diverse generatie manager wat makkelijker in het goede voorwerk van zijn of haar manager kon rollen, dienen nu meer dan ooit muren afgebroken te worden. Culturen moeten worden bijschaafd, soms grotendeels veranderd door een deel van de organisatie te vervangen.

Dit vereist -kijkend naar de kritische markt en klanten- een mix van (voorbeeld)competenties:

je bent onopvallend opvallend aanwezig; met richtlijnen die helderheid geven op de werkplek, bij het uitvoeren van een project, bij het trainen en begeleiden bij aftrap van een nieuw project, product of anders nieuws. Je bent als monitor bij de afdelingstraining aanwezig om te weten waar je personeel in wordt getraind en welke opvatting ze daarover hebben. Je bent aanwezig in interne social media met rapportgegevens, je projectoverzicht en eventueel agenda en die tijdige SMS naar je collega die jarig is maar niet aanwezig is. Een column of microblog op het intranet met jouw managementvisie en aanpak zo zeer 2.0 zijn.

je overziet, bent scherp en schakelt snel. Tuurlijk moet je je bedrijfscultuur hierin gesteund vinden. Door modder is het moeilijk hard rennen. Ik sta er versteld van hoe groot het verschil kan zijn tussen de actuele (ICT/ internet/online marketing/ moderne marketing) kennis van een sturend manager en zijn uitvoerenden. Als manager kun je niets meer doen dan jezelf verstoppen op de momenten dat dit weleens naar voren zou kunnen komen zoals in een vergadering.

is een doener, ondernemend en aanpakker: goed voorbeeld doet volgen. Niet opgesloten zitten in die vergaderzaal waarbij je team via een memo of notulen wat van de besluiten zien. Als men wil het gevoel en de manieren besluitvorming leert kennen is er snelle een draagvlak en medewerking.

– een sociale uitstraling en op LinkedIn, Hyves, Facebook te vinden. Dat managers trainingen moeten volgen om daarin te leren dat ze het personeel in de ochtend een ‘goedemorgen’ wensen, is niet meer van deze tijd. Laat je zien op de sociale netwerksites; zo weet men wie en wat je bent en maakt dat jou tot een volledig mens. Er wordt begrip gekweekt voor wie of wat je bent.

 maak de brug tussen klant en organisatie klein door toegankelijkheid. De vereist een hamer en meer. Dit is het deel waarin je de bedrijfs- of afdelingscultuur opener maakt en daarmee toegankelijker.

– casual maar netjes. Praten over Social brand engagement, social open, social media en de kloof tussen organisatie en klant te verkleinen met zelf -afstandelijk- in pak en stropdas rondlopen. Overbrug eerst die afstanden tot elkaar in je directe omgeving. Je wordt toegankelijk, als open gezien en sociaal. Miscommunicatie is zo snel opgelost. Wordt het echte besluit niet in de gang naar de vergaderzaal genomen? Worden bedrijfsopinies niet bij het koffie-apparaat blootgelegd?

Waar dit toe leidt?

Een sociale en positieve cultuur.Gerichte communicatie. Sociale en open communicatie. Met elkaar verantwoordelijkheid delen maar ook doelen behalen en beloond worden.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design