‘OLM in de praktijk’: hoe makkelijk conversie met e-mailmarketing kan zijn

Conversie. We hebben ons mond er van vol. Het is dan ook de toverstaf van de succesvolle Online Marketeer. De tijd van de keiharde online branding en informatieve doelen lijken voorop. Het draait anno 2009 om uitgesproken en tastbare conversie en doelgericht zijn. En… is dat eigenlijk niet het doel van online marketing? Waar ik mij aan stoor als consultant maar vooral docent Online Marketing (sinds 1998) is het gepraat en gepraat zonder iets hard te maken. In de reeks ‘OLM in de praktijk’ wil ik hier een eind aan maken. We hebben onderstaande e-mailing uit april 2009. We hebben tevens zes (6) ijkpunten in de e-mailing.

conversie_moeilijks.jpg

1 Een vitaal en scanbaar punt van de mailing. Dit gedeelte zit veelal boven de vouw en moet dan ook goed corresponderen met het onderwerp van de mailing (‘Laatste herinnering: bespaar op TomTom Flitslocaties!’). Deze ‘Aanbieding geldig tot….’ zien wij regelmatig in uitingen staan en mist zijn werking. Wees hier concreet! Welke aanbieding? Welke korting? Wat is mijn voordeel? Wat moet ik doen?Ook is ‘Geldig tot..’ erg lui. Een ‘Geldig tot en met 29 april 23.59 uur’ is concreter en oogt nog specialer.

2 Dit is een echte brandingslogan. Maaruh… waren we niet met een buzz en actiemailing bezig? De propositie is iets te zwak plus de grote kans dat de ontvanger dit al weet. Het voegt dus niets toe.

3 ‘Beste Patrick’… hmmm.. Waar is de komma? Ik ben een zakelijke klant en had de aanhef graag subtieler gezien. 

4 ‘Koop nu’ is agressief maar wel een scanbaar punt. De kleur rood (ook al is het huisstijl) blijft soms een agressieve kleur. Oranje of groen of blauw willen weleens gepast zijn in deze situatie. Concreet: ‘Koop nu’ afzwakken door bijvoorbeeld de propositie te verbeteren: ‘Profiteer van de …..% korting en bestel ….’ , ‘Bestel uw.. met .. korting’…  ‘Bestel en ontvang 2 maanden gratis…’ . Het is het conversiepunt in de mailing dus mag best opvallen. De ‘koop nu’ is nu te bescheiden.

5 Dit punt (de bodytekst) is de doodsteek. Een verwarrende tekst en veel te lange tekst met te weinig toevoeging aan het concept en de buzz. De tekst oogt zwak waarbij in alinea 2 en 3 ook nog eens de blijkbaar zwakke propositie herhaald wordt. Onderzoek toont aan dat wij deze mailing uberhaupt lezen, wij niet meer dan 3-4 regels tekst scannen en soms lezen. Eigenschappen en voordelen dien je op te sommen!

6 Dit had aan het einde van de tekst de uitsmijter moeten zijn maar blijkt een flauwe herhaling van eerdere tekst. Hij is subtiel vet gemaakt maar kent een te zwak scangehalte. Jammer. De tekst ‘Abonneer je vandaag…’ had minstens klikbaar moeten zijn naar de bestelpagina. Helaas. Raken we toch nog de weg kwijt door deze e-mailmarketing.

Succes!

Patrick Petersen is auteur van Handboek Online Marketing.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design