Online Marketing 2.0 succes is vooral social

Toen ik mijn eerste marketinglessen kreeg, was het vooral push. We spraken over zoveel mogelijk kanalen te mobiliseren om het product vooral ‘te pushen’. Anno 2008/ 2009 laten wij consumenten ons niet zomaar pushen door zomaar een marketeer met weer zomaar een product. Vroeger deden we het voor de klant. Simpele handel waarin we het aanbod marketen, de klant neemt het aanbod af en betaalt. En toen….Toen kwamen de aftersales, de afterservice en de cross-selling. Op de klant gaan zitten en vooral de relatie bedienen. Relatiemarketing lijkt de link naar de huidige social marketing. Off-focus van je kernproduct biedt je een sociaal platform aan.

1 Zopa: zelf bankier worden of gemakkelijk een lening krijgen. Wellicht wel op dit moment het meest relevante online marketing succes: zelf bankieren via Zopa.com.

2 Will it blend; alles blenden wat bij de ‘social target group’ populair is.

3 Online samen een band verkopen: we gunnen een beginnend artiest succes 

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design