Vliegende start internetopleider Educator.nl eerste kwartaal 2008

vliegendestart.JPG

Met ruim 15 jaar ervaring als docent, trainer en veelvuldig ontwikkelaar, product- en marketingmanager voor diverse internetopleiders is oprichter Patrick Petersen geen onbekende in opleidingenland.

Mede-eigenaar en oprichter Patrick Petersen praat over een succesvolle lancering van een opleider die eigenlijk al heel lang aanwezig was. U leert toch om te groeien?

Hoe en waarom dit snelle succes voor Educator opleidingen?

Petersen: Allereerst door een grote groep van professionele trainers-docenten die al snel achter Educator opleidingen is gaan staan. Dankbaar zijn wij richting crossmedia-bureau vormgeven.nl voor de frisse smoel en crossmediale uiting in print, video, web en overige uitingen.

Wat is er dan zo anders aan Educator opleidingen?

Petersen: Geen wirwar van knip-en-plak trainingen maar gedegen opleidingen, cursussen en trainingen waar je je doelstellingen kunt waarmaken. Verder een aantal nuances die ik niet kan benoemen vanuit concurrentie-overwegingen.

Kun je een punt noemen dat je zeker terug wilde zien bij Educator opleidingen gezien je eigen ervaring en achtergrond?

Petersen: Een stevige automatisering in de backoffice. Je hebt te maken met diensten die in de handling als standaard dagen gezien kunnen worden. Als je als ‘internetopleider’ dan nog met gekopieerde stencils en overig rommelig papierwerk werkt, ben je niet geloofwaardig. Ook moeten wij direct kunnen zien wat waar en hoe loopt. Managementinfo dus.

Is het de site die daarin een vitale rol speelt?

Petersen: Zekers. De zoekmachine-optimalisatie is goed terug te zien in de zoekresultaten. Net even anders doen dan de anderen en vooral slimmer geeft snelle zoekresultaten. Zelfs nog zonder een Google-ranking.

Waar heb je van geleerd bij andere opleiders?

Petersen: Dat je bij (tijdelijk) succes snel verzwakt. Plus het feit dat de echte product-ontwikkeling met didactisch en vooral marktgevoel bij maar weinig opleiders aanwezig is. Met alle respect voor de collega-opleiders. Verzoeken aan docenten ‘of je ff een traininkje in elkaar wilt draaien van 2 dagen’ getuigd niet van visie, beleid en respect voor de klant. Als de klant vervolgens niet tevreden is, dan heeft de docent het gedaan. De vraag hierbij is dan: wat is de meerwaarde van de opleider?

Welke trend zie je ontstaan?

Petersen: Je ziet dat organisaties steeds directer de docent/ trainer zelf benaderen. Zij zien ook dat de meerwaarde van veel opleiders klein is plus het feit dat opleiders als stoorzenders kunnen werken.  Een minderwaarde dus. Wij werken met korte lijnen en betalen docenten nette vergoedingen, geen uitknijperij waarbij je trainers spontaan wegrennen van je toko. Er zijn opleiders die hun docenten gemiddeld nog geen 15% gunnen van de trainingsomzet. 85% Overhead dus. Dat kun je niet verkopen anno 2008 waar de consument diverse transparante markten voor zich heeft op het web.

Hoe gaat Educator nu verder?

Petersen: Veel innovatie en meer-en-meer leren 2.0 en liefst richting 3.0. We hebben een club creatieve en enthousiaste mensen om ons heen die er zin in hebben! We leren om te groeien.

Francine de Heus interviewde Patrick Petersen , april 2008

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design