Column Patrick Petersen, The Times ‘2008=Online CrossMediaMix’

crossmediamix.jpg

Crossmedia is efficiënt omgaan met de mix van verschillende media. We praten – in de oude media aanpak – van een mix van print, video, web, events en meer mixen van traditionele media.

In deze traditionele crossmediale mix is de synergie soms ver te zoeken. De keuze van teveel verschillende bureaus maar ook te weinig brede kennis bij de managers die de mixen aansturen en bewaken, zijn redenen hiervoor.

Kijken we naar een moderne mix dan spreken we al snel over een mix van online middelen. Online middelen zijn relatief goedkoper maar vereisen veelal meer inhoudelijke kennis. En dat zet een sublieme synergetische Online CrossMediaMix weleens in de web.

Nu de losse multimediale instrumenten zoals geluid, video, animatie(film), tekst maar ook flash en andere componenten van een website zo sterk zijn geworden dat ze zelfstandig een gebruiker kunnen vermaken, geeft dit aanzet tot nieuwe mixen. Bij het aanbouwen van websites heb je mixen van Internet, Communicatie en Transactie. Een aloude mix die beproefd is en over elke website valt te leggen. Anno 2008 maken wij makkelijk en zeer duidelijk internetbreed een grote stap richting meer Communicatie en Transactie op de websites. Let op: Transactie is niet altijd verkoop.

De CrossMediaMix die wij online hanteren is tevens anders dan naamgenoot: de mediamix. De CrossmediaMix mixt niet banners, betaalde links, crosslinking en meer van al dit goeds. De Online CrossMediaMix mixt content in al zijn verschijnselen. Content in de definitie van de hapklare verschijning die je online kunt vinden.

De Online CrossMediaMix bestaat uit een mix van blogs, YouTubes, microblogs zoals Twitter, microsites, hoofdsites, portals plus  landingssites en -pagina’s. Hier kunnen we speciaal ingerichte landingpagina’s gevuld met multimedia zoals video, muziek en andere downloads aan toevoegen. Meer dan de helft van deze instrumenten kent een goed effect op de zoekmachine-optimalisatie (SEO). In 2008 kunnen we duidelijk zijn over het feit dat SEO de kern is van zomaar een Online Marketingmix.

De overige middelen van de Online CrossMediaMix zorgen voor affectie, experience en het landen van willekeurige bezoekers op multimediale pagina’s die voor verkeer en dus ook voor conversie zorgen. Terug naar het ICT-model, is dit overduidelijk het Transactie-deel.

De synergie van blogs, microblogs met hun actuele karakter, de diverse microsites die los in de zoekmachines gepositioneerd kunnen worden plus portalvorming zorgen voor een mix die gezamenlijk is gericht op het aantrekken van veel unieke bezoekers. Het aanelkaar koppelen van de fresh-content in aangegeven vormen formeert tevens een contentnetwerk dat het goed doet in zoekmachines. Zo is de trein van fresh-content > traffic > landen en blijven hangen > conversie vanuit een optimale Online CrossMediaMix ingezet.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design