De 10 succesfactoren voor blogs en social bookmarking sites + VIDEO PRESENTATIE

_onlinemarketeer_fokkesukke_succes.gif

 

Ze zijn logisch. Ze zijn doorzichtig. Het is net als de marketing zelf; het is vooral logisch maar je moet wel de juiste en originele manier van denken hebben. In de VS hebben ze het al heel lang door. Bloggen = selfmarketing. En in Nederland is selfmarketing soms.. een beetje ‘vies’.

De 10 succesfactoren voor blogs en social bookmarking sites:
1 Heb kritiek op de website zelf

Let goed op met dit soort berichten. Het kan je ‘online reputatie’ helemaal verkeerd doen. Dat ‘kritiek hebben’ voor aandacht zorgt dat is zeker. Probeer in je berichten altijd opbouwende kritiek te leveren. Ga de website niet botweg afkraken, dan gaat het artikel zeker weten de vuilnisbak in. Blogs kunnen ‘persoonlijke’ sites zijn van de aanbieder. Kritiek ligt dan gevoelig.

2 Schoppen tegen de gevestigde orde en grote ondernemingen
Artikelen waarin kritiek geleverd wordt op ondernemingen zoals Apple of Microsoft -met daarbij een flinke statement in de titel- scoren hoog. Geenstijl.nl is daar natuurlijk een goed voorbeeld van.

3 Onderwerpen met getallen in de titel, zoals dit artikel zelf.

Pakkende titels met daarin bijvoorbeeld de `10 Beste…` of `10 Tips voor…` en `50 Online trends die succes hebben` scoren verdacht hoog. Nederland is een lijstjes en top 10-landje!

4 Meten=weten: wat is goede content?

Al deze tips zijn waardeloos als de content zelf nergens op slaat. Je moet als blogger wel iets te melden hebben aan de wereld. Zorg voor een inhoudelijk goed artikel met hoge discussiewaarde. Meet welke artikelen het goed doen. Elke standaard blog-oplossing kent gratis tellers die de views van de losse artikelen lezen. Jij bepaalt niet wat een goed artikel is, dat doen je lezers.

5 Timing!

Er wordt veel gesurfd onder werktijd. Het is algemeen bekend, dat surfers in de ochtend vòòr hun werk, tijdens het mailchecken en rond het avondeten de social bookmark-websites bekijken. Ook de lunchpauze is een topper: tijdens de ‘lunchfeed’ jouw feeds doornemen!

6 Maak vrienden in online netwerken

Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn. Kijk naar de naam: social bookmark-websites. Het is dus handig als je bekend bent onder de mensen die stemmen op artikelen. Reageren op artikelen van anderen nodigt uit voor discussie.

7 SEO je blog!

Door de hoeveelheid `fresh content` en goede (CSS) structuur in veel blogs, is de basis SEO al redelijk aanwezig. Nu nog hoog en onderscheidend gevonden worden (SEP!). Vraag SEO-specialisten om tips!

8 Verspreid je stemmen op jouw artikelen
Er zijn veel blogtools waarbij je lezers kunt uitnodigen te stemmen op jouw artikel. Als je gaat ‘leechen’ om stemmen, verspreid dan de stemmen over verschillende artikelen. Geef je artikelen in je blog natuurlijk een stem-knop.

9 Creëer de hype nog vòòr de plaatsing van jouw blogpost

Praat in je (online) netwerk over het onderwerp waar je over gaat bloggen. Reageer op artikelen met alvast een tipje-van-de-sluier over jouw toekomstig artikel.

10 Post regelmatig volgens herkenbaar ritme

Net als vroeger: de krant verscheen in de ochtend, soms een avondkrant met extra nieuws. Ook jij kunt met je blog een ritme van het brengen van jouw nieuws aanbrengen.
 

BONUS VOOR HET DOORKLIKKEN NAAR DIT ARTIKEL

Overige tips: voorkom teveel advertenties, zorg voor sterke koppen/ headlines die je RSS-feeds in gaan, zorg voor een pakkende naam van de site, verkoop je artikel aan je publiek en verkoop niet alleen jezelf maar creëer ook een eigen schrijfstijl.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design