Succesvolle Viral Marketing heeft sterke raakvlak met usability + TOP 3 VIRAL VIDEO’s

virale marketingMond-tot-mond reclame heeft een nieuwe naam binnen de Online Mix. De virale marketing (-‘viraal’ komt van ‘virus’, ook iets dat je veelal mond-tot-mond doorgeeft-) is sinds 2006 niet weg te denken in de Online Mix van Online Marketeers. De Amerikanen hadden dit reeds tot een kunst verheven, in Nederland worstelen we soms met een juiste aanpak van viral marketing.

Virale video biblioteek Youtube heeft nog eens een boost gegeven aan de virale golf in de Nederland. Voor de duidelijkheid: Bij Virale Marketing gaat het niet alleen om video. Uit onderzoek blijkt dat de Online Marketeer graag gebruikt maakt van:

1. Een online spel, zoals PacMan, een puzzel, een weetquiz of een home-made game die past bij de positionering van de organisatie

2. Een test, zoals een zelftest om te kijken hoe het staat met competenties, inzicht en kennis. 

3. Een virale video.

Viraals bekendste case blijft de ‘In hele korte tijd 12 miljoen leden genereren voor Hotmail-emailaccounts’-case. Volg deze link voor de virale case van Hotmail.

Usability en Viral Marketing

Dat usability wel heel erg een ‘ding’ is van de Online Marketeer is iets wat de blogger van https://www.onlinemarketeer.tv/ graag propageert.  Hebben we het over usability dan hebben we het over de tevredenheid en effectiviteit van een website, maar vooral het gebruik door de internetter. Voorbeelden?

Hoe snel bedien je de RIA (bijvoorbeeld: snel vliegtickets boeken op transavia.com)?

Hoe snel kom je daar waar je wilt komen (bijvoorbeeld de zoekoptie in WikiPedia)?

Welke impact heeft de look-and-feel van een website? (bijvoorbeeld het betrouwbare gevoel dat Bol.com geeft).

Deze link tussen Usability en Online Marketing wordt extra benadrukt in het onderzoek dat is publiceerd op cyberatlas.internet.com . De essentie van dit Amerikaans onderzoek is dat de Virale Marketeer eerst moet werken aan de tevredenheid van de internetbezoeker voordat er wordt begonnen.

Een top 3 van viral videos

De creativiteit van viral videos leent zich perfect voor diverse staatjes. Nederlanders vertellen graag door wat de top 3 is van zomaar een overzicht van zomaar een verschijning binnen zomaar een talk-about-topic. Zo maakt een overzicht, ofwel een top 3 in dit geval van dit artikel een viraal artikel. Onderstaande virale video’s gebruik ik regelmatig in mijn lessen Virale Marketing:

1. In het kort de hele hype rondom de iPhone door de NY Times, het effect van een buzz, hype, virale en hoax

2. Een echte experience viral (september 2006) ditmaal uit Hong Kong, waarbij het marktaandeel van Levi Strauss van 13% naar 33% is gestegen. Een viraal gericht op beleving en spin-off naar resultaat.

3. Imago-verandering: de Franse Rode Kruis maakt het collecteren wel heel.. spannend. Deze viraal is door de Nederlandse Rode Kruis in eigen vorm overgenomen.

‘Spread the word’

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design