10(tien) Werkende tips uit de workshop Zoekmachinemarketing/ Search Engine Marketing(SEM)

Workshop SEO Patrick PetersenAls docent SEO deze week een aantal topbedrijven(onder andere Reed Business, AGIS, DSW, Buitenhof, Being en ING) mogen bedienen met een workshop-training Zoekmachinemarketing/ Search Engine Marketing (SEM) in twee (2) dagen. 

In 2 (twee) dagen zijn we langs de SEM, SEO en SEA gegaan met vooral een praktische insteek dus veel tips hoe de sites hoog te krijgen. Google had de focus, snel gevolgd door MSN-Live, het kleine meisje met de grote ogen, Yahoo en Lycos.

Het Youtuben van de hele workshop-training was helaas niet mogelijk hier even op tekst te zetten,  10 (tien) tips op het gebied van Search Engine Optimization. Hierbij blijft het model van

indexatie + contentgewicht + popi zijn

van kracht:

1 Let op de kwaliteit van de inlinks en laat je alleen linken door topsites en portals met hoge ranking. Gebruik je Google Toolbar om die ranking te bekijken. Download hier de Google Toolbar.

2 Maak gebruik van vast terugkomende onderdelen van een pagina door middel van templates. Vermijd dooddoener frames (officieel zijn frames Javascript) , iFrames (is geen officiële XHTML volgens het W3C). Het gebruik van layers met overflow scroll-effect kent geen negatief effect

3 Schrijf een korte titel met hoge keyword-dichtheid, begin met het meest gezochte keyword (‘marketing) of de meest gezochte phrase(‘online marketing’)

4 Schrijf een korte META description met opnieuw een hoge keyword-dichtheid van zo’n 20-30 woorden

5 Maak gebruik van kopteksten die groter en vetter zijn gemaakt dan de leadtekst en bodytekst. De aloude H1 en H2 werken nog steeds goed

6 Vouw de overhead programmeercode op de homepage (meestal de index.html) inelkaar zodat de webspider zo snel mogelijk bij de te indexeren content kan komen. Javascripts, interne CSS-definities en andere codering invouwen of extern maken.

7 Strategische domeinnamen werken nog steeds. Indien wordt gezocht op ‘online marketeer’ dan zal een domeinnaam als onlinemarketeer.tv het beter doen dan www.patrickpetersen.nl

8 Zorg voor een variatie in paginatitels. Veel CMS-systemen kennen tegenwoordig de mogelijkheid de titel van het artikel of de eerste koptekst als titelvariant door te plaatsen in de title. Sommige CMS-systemen kennen echter ook een beperking en blijven star de naam van de organistatie boven elke webpagina doorplaatsen.

9 Let op de kwaliteit van de programmeercode. Zoekmachine indexeren nog altijd het liefst pagina’s die conform de W3C richtlijnen werken. Ook accessibility-richtlijnen als de ALT-tag zijn hier onderdeel van. Valideer je pagina’s gratis op W3c.org.

10 Veel opsommingen van tekstlinks werkt. Zorg voor korte lijsten waarin bijvoorbeeld headlines, voordelen, eigenschappen, tips en meer opsommingen staan die zijn gelinkt naar de achterliggende pagina’s.

Voorbeelden? Zoek eens op ‘bureau usability’, ‘docent zoekmachinemarketing’, ‘trainer search engine marketing’, ‘consultant online marketing’,’consultant online marketing’ of bekijk de andere SEO-artikelen op deze blog.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design