Virale gevoeligheid. Bent u wel viraal genoeg? + FOUTE VIDEO

Patrick Petersen viralvideo Online Marketing workshopHet bedrijven van de virale marketing ~het elkaar toezenden van een boodschap met een mond-tot-mond look-and-feel~ is het oudste beroep ter wereld. Het heeft onder andere dat uh.. andere oude beroep bekend gemaakt. Anno 2007 lijken we viraal gevoeliger dan ooit.

Het persoonlijk buzzen of viraal bekend maken wordt ook wel het ”hoereren van de eigen persoon” genoemd. Deze botte synoniem wordt gebruikt aangezien het effect van een buzz of viraal vooral nooit voorspeld kan worden.  De ‘eigen persoon’ is hierbij van virale vitaliteit aangezien de persoon aan een programma, product, item, hype of anders geplakt kan worden. Dit maakt dan de persoon maar ook de omgeving van de uiting viraal.

Jort Kelder is het(‘maffiamaatje’). Steve Jobs is het 200%(‘i-nogwat’). Gerard Joling(‘jeeetje’) is een topper. Rob de Nijs(‘welke foto’s?’) is nog wat onwennig. Esmee Denters(‘Youtuben met Justin in het naconcert’) heeft het helemaal door. De excuses van Britney(‘sorry fans’) en de laatste speech van minister Tony B.(‘Bye’) op Youtube hadden een iets te hoog PR-gehalte.

Patricia Paay en Vanessa proberen het ‘viraal zijn’ al jaren tevergeefs.

Maak jezelf belachelijk, beroemd, en zorg dat men over je praat. Indien dit laatste het geval is dan ben je viraal. Zet jezelf op Youtube, mail veel rond in Hyves of zoek TV en oude media op. Wees crossmediaal, extravert en niet te bescheiden. Gooi weg die Calvinistische principes:’Hello America!’.

Hoe? Bijvoorbeeld door opzienbarende internetprojecten, columns, trainingen of een ‘foute’ rol in Paul Verhoeven’s Zwartboek.

About Patrick Petersen

Patrick Petersen is consultant, docent-trainer, schrijver-auteur op gebied van Online Marketing, internettechnieken en interaction design