blog-artikel Archive

0

Opwarmende column voor keynote november 2017: ‘We want it real and we….’

Kijken we naar de trends – op het gebied van marketing -, dan gaat het jaar 2017 in grote lijnen eigenlijk vooral over dat aloude vertrouwde, menselijke gezicht, verpakt in een leuk inspirerend virtueel jasje. 2017? We want it real and we want it now!

Woensdag 15 november 2017 een keynote van spreker Patrick Petersen MA MSc over de mixed reality, customer experience en digital marketing mix

Op strategisch niveau zal het vooral de marketeer moeten zijn die de nieuwe technieken naar zich toetrekt in de organisatie. Het is de rising van de MarketingTech-specialist. Hij sluit vrolijk aan achter de social media marketing, contentmarketing en de – veel te vroeg overleden – ‘Mobile en Internet-of-Things-expert’. Dat is prettig, want nu kunnen we eindelijk de discussie ‘heeft marketing nog wel nut?’ afronden. De marketeer moet zich immers opnieuw laden, opnieuw leren bewijzen, uitvinden en hij moet vooral echt gaan innoveren. Zomaar een trucje van je collega-marketeer overnemen, leidt niet langer tot een unique selling point.

#gemak

2018 is zo een jaar waarin wij eens een flinke shift moeten maken met alles waar wij al jaren tegen aan hikken. De bereidheid tot investeren is er, de consument wil het en de transformatie bedekt alle doorslaande veranderingen met de mantel der liefde. Globaal draaien trends eigenlijk altijd om ‘meer’, ‘meer gemak’, ‘het kan nog sneller’ en de bewering dat dát ene verschijnsel nu echt de wereld gaat veroveren.

Die andere trends in de digitale marketingmix

Met wat gezond verstand moeten wij maatschappelijke verschijnselen – en adaptaties – niet te snel als ‘trends’ gaan bestempelen. Daarbij is de vervelende product lifecycle gewoon een gegeven. Concreet vecht de fysieke winkel om zijn voortbestaan, daar waar de klant al twee stappen verder is in de product lifecycle en bezig is met andersoortig koopgedrag. Even een reality check: online bestellen konden wij begin jaren negentig al. Chats en messengers hadden wij ook al in de jaren negentig, net als ‘sociale platforms’ waar wij gewoon wat kennis deelden, aangevoerd door internationale universiteiten. Expert Ronald Azuma beschreef de mogelijkheden van augmented reality al in 1995 in een surrealistisch boek. VR… tja.. die Virtuele Realiteit. Die is al tientallen jaren ‘leuk’ aanwezig en hoopt op korte termijn vooral ‘nuttig’ te gaan worden voor de overtuigde marketeer. In 1996 wilde ik afstuderen op de ‘virtualisatie van marktplaatsen binnen organisaties’. Of ik gek was geworden?!  Okay. Serieus, dan nu de andere trends:

1. 2017 draait om gemixte realiteit

Fast mover Snapchat ziet haar publiek volwassen worden. Branding en (pre)sales voor de virtuele retail, zijn onbewuste kenmerken van het goed inzetten van dit visuele middel. Enige tijd geleden kocht Snapchat het Israëlisch augmented reality-bedrijfje dat het mogelijk maakt om in een online koopprijs zomaar een product in 3D te laten verschijnen. Snapchat gaat ultieme belevingen bieden in het meest visuele social mediakanaal dat wij kennen. En… Snapchat gaat social sellen

2. Realtime reageren op alle kanalen

Service messaging als boegbeeld van de aloude ‘instant messaging’ gaat een enorme druk leggen op de serviceafdeling. Met dat simpele tweetje kon je nog even wachten; nu wil de vragende consument de reactie in real time. Het is de multichannel-consument die zijn hengel via verschillende kanalen uitgooit om te zien wie het eerst – en relevant – reageert. Service via Snapchat, Instagram, via WhatsApp of Facebook Messenger; het gaat om een snelle cultuurshift vragen. Positief gezegd gaat die aloude 1-op-1-serviceverlening op hoge snelheid voor goed persoonlijk contact zorgen. Snel en direct reageren schept vertrouwen. En die ‘trust’ is het voorspel voor social selling. Of – in normaal Nederlands – de uiteindelijke aankoop.

3. Hybride customer journey maakt professionals gek

Die tip voor dat leuke product via de inspiratie op Snapchat. De website is te complex, dus het wordt de app. De app biedt niet alle producten dus we willen swipen op Pinterest, liefst ook daar bestellen. Kan hij vanavond al worden afgeleverd? De service dan weer het liefst in een fysieke winkel dichtbij. De klantreis ligt al een tijd aan het infuus.

4. Gebrek aan vertrouwen in traditionele’ sociale media

Facebook – en WhatsApp plus Skype – staan voor een uitdaging nu zij processen verliezen over hun datakoppelingen en andere privacy issues hebben. Jongeren vragen zich al af waarom ‘oudere jongeren’ op dat gekke, open riool Twitter blijven plakken. Oudere jongeren zoeken in 2017 massaal ergens sociaal onderdak.

5. De social media clash!

2017 wordt het jaar van de sociale mediabotsingen. Jongeren hebben het zure, traditionele social mediaschip al verlaten en ingeruild voor nieuwe, inspirerende kanalen in beter beschermde omgevingen. Waar we die sociale mediazuurheid achter ons willen laten, ontstaan er nieuwe inspirerende communities vol creatieve, persoonlijke content. Veilig en gewaardeerd.

6. De ontnuchtering in contentmarketingland is aanstaande.

Het uitroepen van het vermarkten van content heeft tot een contentberg geleid waar passie en creatie overschaduwd zijn. 2018 wordt het jaar dat contentmarketing vooral boeiende contentconcepting wordt. Creatieven met gevoel voor marketing en content luiden een nieuwe generatie van contentmarketing in. Vol lef, passie, uitdagingen en met content van waarde. Kwantiteit wordt kwaliteit en contentmarketing gaat terug naar zijn originele bedoeling.

7. Wil de echte online marketeer opstaan?

Tech, social, content, big data-analyses en vooral de juiste keuzes maken in de gedegen online mix. Nieuwe vormen van online advertising en de verdomde klantreis nu eindelijk eens crossmediaal in kaart brengen. Door grotere budgetten – en verwachtingen – moet de online marketeer per 2018 nu echt aan de bak; convert or die! De mixed reality leidt ons de weg!

Patrick Petersen is online marketeer, consultant, docent en spreker op het gebied van online strategie, local en social media, zoekmachinemarketing, usability, contentmarketing en mobile marketing. Hij schreef een grote hoeveelheid boeken over deze onderwerpen.

 

Pin It
Tags: ,
0

Internationaal spreker voor EURIB

Internationaal spreker Patrick Petersen RDM MA MSc  – op de sociale media bekend als @onlinemarketeer –  studeerde aan de Erasmus Universiteit na het afronden van zijn HEAO Communicatie te Utrecht. Tevens heeft Petersen een Postdoctoraal afgerond op het gebied van Digital Marketing & Leiderschap en studeerde Strategic Marketing, CRM en Consumer Behaviour aan de London Business School & Finance. Dit resulteerde in zijn wetenschappelijke boek ‘Customer Mobile Experience & Mixed Reality’. De diverse onderzoeken, papers, columns en scripties waren de aanleiding tot het schrijven van vele moderne marketingboeken.

Read the rest of this entry »

Pin It
Tags: ,
0

Op EMERCE.nl mijn beoordelingen van de campagnesites van de politieke partijen #TK2017

 

 

Rapportcijfer:  5,6

De website blinkt niet uit in onderscheidend vermogen.

Ontwerp: 5,8

Patrick Petersen: Scanbaar. Goed de kop van Rutte op de openingspagina. Verder niet spannend, ook niet direct de kern van het partijprogramma scanbaar. (7)

 

Lees hier verder!

Pin It
0

REVIEW van mijn Handboek Social Marketing & Business (Van Duuren Media) door CustomerTalk

4rn5

Review door CustomerTalk:

In het grijze verleden, tot zo’n decennium geleden dus, waren marketeers pas in staat consumenten te doorgronden als tijdrovend marktonderzoek was verricht. Dankzij de sociale media weten zij nu echter wat er precies gebeurt achter die schuifdeuren op het verjaardagsfeestje, op die camping bij het muziekfestival of dat symposium aan de andere kant van de wereld. De wensen, behoeften, dromen, emoties en ergernissen van klanten en prospects liggen in het digitale tijdperk voor het oprapen. Als je tenminste weet waar je dient te beginnen en in staat bent die gegevens te transformeren naar informatie.

In Nederland was Hyves het allereerste sociale platform met een breed publiek. Inmiddels is het kanaal voor een astronomische bedrag in de ontoegankelijke archieven van de Telegraaf Media Groep verdwenen. Het is tekenend voor de vluchtigheid van de digitale transformatie. De enige zekerheid is dat het succes van vandaag geen garantie is voor het welvaren van morgen. Toen Twitter in november 2013 naar de beurs ging, was de openingskoers 26 dollar en die koers steeg dezelfde dag nog naar 49 dollar. Inmiddels is het aandeel nog maar 18 dollar waard.

De bookmakers richten op dit moment hun pijlen op Snapchat, dat een geschatte waarde heeft van 25 miljard dollar. Dit sociale medium staat symbool voor de vergankelijkheid van deze tijd. Beelden kunnen slechts 10 seconden worden bekeken en zijn niet langer dan 24 uur houdbaar. Maar dit kanaal is het exclusieve domein van de jongeren die zich nog geen twintiger hoeven te noemen. Op de ouderensociëteit zie je nauwelijks een bezoeker gefronst een selfie maken terwijl hij baldadig zijn tong uitsteekt.

Een strategie bepalen voor je marketingactiviteiten op de sociale media is dus vooral verder kijken dan de verschillende kanalen. Natuurlijk, Facebook is morgen echt niet uit de lucht, YouTube staat dan ook nog vol met filmpjes die voor buitenstaanders vooral verwondering oproepen en Rolodex is volgende week niet het fysieke alternatief voor LinkedIn. En je mag dan wel openlijk je vraagtekens plaatsen bij Google+, het platform is wel van één van de grootste digitale spelers in de arena. Patrick Petersen spreekt in zijn ‘Handboek Social Marketing & Business’ daarom over een crossmediale beleving.

Petersen is een markante persoonlijkheid in marketingland. Hij schuwt de controverse niet, een discussie met hem is nooit saai en zelfs zijn vijanden moeten toegeven dat hij altijd op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen. Wees niet verbaasd als hij een lezing geeft met een VR-bril op zijn voorhoofd terwijl hij het gemak van online bestelde Makro-pakken uitlegt. Twee jaar terug deed hij dat overigens met een Google Glass, maar dit terzijde. Bovenal is hij sociaal, zowel analoog als digitaal.

Hoe hij het voor elkaar krijgt, is voor buitenstaanders een raadsel, maar op alle online en offline platformen geeft hij iedereen accuraat antwoord. Zelfs bij Coolblue moeten ze hem met bewondering volgen. Zijn handboeken behoren tot de standaarduitrusting voor iedereen die meer kennis wil vergaren op het terrein van marketing, sales en service. Natuurlijk wijst de criticaster op de foutjes in iedere eerste druk van zijn boeken. Schrijf je echter sneller dan het geluid, dan mogen die best vergeven worden. Bovendien waren zijn publicaties al omnichannel voordat de term überhaupt bedacht was.

Lees hier verder!

Pin It
0

Ge-interviewd door CustomerFirst over Social Media Marketing & Social Business visie

customerfirstt

“Het klantcontact via social media verloopt nog vaak niet op de goede manier, stelt online strateeg Patrick Petersen in zijn vernieuwde Handboek Social marketing & business. ‘Dat is het probleem bij veel grote bedrijven. Hoe kun je als organisatie eerlijk en open communiceren met je doelgroep, als je managers, de sturende en verantwoordelijke krachten, niet eens zelf achter de knoppen zitten om klantvragen te beantwoorden? Ze hebben daar vaak social-mediamedewerkers voor; die staan los van de verantwoordelijke manager.’”

Lees hier verder!

Pin It
0

YES! Google Local Guide niveau 3!

googlelocalguide

Al jaren vind ik het leuk Google Maps en Google reviews te verrijken. Diverse 360 graden foto’s en aanvullen van de wereldwijde kaart van Google heb ik so far mogen toevoegen. Google nodigt je uit, maar beloont je ook voor deze diensten. Da’s prettig. Steeds vaker mag ik meedenken met nieuwe diensten van Google en als ‘ early bird’ uittesten, daarnaast veel Google-gerelateerde trainingen doen. Leuk!

 

Pin It
0

[Infographic] Pinterest-engagement?

Brand-engagement-via-Pinterest1

Pinterest geeft engagement. De plaatjes en video’s voorzien van korte bijtekst zorgt voor traffic en doorkliks. Leuk die visuals maar hoe zorg je nu voor nog meer betrokkenheid? Quicksprout heeft een infographic opgetekend met wat opvallende feiten. 

Read the rest of this entry »

Pin It
0

Prettig -> best gelezen artikel op Adformatie/ Tijdschrift voor de Marketing: 5 C’s van social media marketing

meestgelezenRich content delen, relaties aangaan of reacties opvangen zijn onvoldoende voor een ambitieuze marketeer. Sociale-mediamarketing gaat naar een nieuwe fase toe. Een fase waarin we nuchter moeten bekijken wat we uit de sociale kanalen kunnen halen. De ROI weerklinkt vaker dan ooit in zomaar een marketingplan. Rich content delen, relaties aangaan of reacties opvangen lijkt niet voldoende voor een ambitieuze marketeer.

Instrumenten en menselijkheid

Waar wij de laatste jaren doelloos sociale-mediaplatformen hebben geactiveerd, lijken wij de kern van sociale media kwijt te zijn geraakt. Sociale-mediacampagnes draaien vooral om relaties, likeability en vertrouwen. Keihard verkopen is gewoon minder succesvol in de dialoogkanalen en drukt (bestaande) relaties kapot.

De Amerikaan Brian Solis zegt over de toekomstige rol van sociale media: ‘The Future of Everything? It’s About People Connecting with People’.

Lees verder op: http://www.adformatie.nl/nieuws/de-5-cs-van-een-succesvolle-campagne-sociale-media#sthash.YtNWymCZ.dpuf

Pin It
0

Een boek over Online Marketing? Recensie Handboek Online marketing

 

Onderstaande recensie is van Bauke Vlierhuis

 

De ontwikkelingen in de online marketing zijn voor een blogger al nauwelijks bij te houden. Een papieren boek over het onderwerp actueel houden is dus al helemaal een onmogelijke opgave. Patrick Petersen en zijn team proberen het toch. Petje af, dus.

Want er is nog steeds behoefte is aan papieren boeken over online marketing. Dat blijkt wel uit de constante stroom ervan die de uitgeverijwereld ervan lanceert. En verkoopt. De meeste van die boeken behandelen een specialistisch sub-onderwerp, of ze bekijken de zaken vanuit een hooggelegen (management)perspectief. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar de ambitie van Petersen gaat verder. Hij wil duidelijk dat het Handboek Online Marketing (de titel wordt op meestal liefdevol afgekort tot ‘HOM’) het boek over online marketing is, met niet alleen strategische inzichten voor (marketing)managers, maar ook karrenvrachten direct toepasbare praktische kennis.

Driedelige opbouw

De high-level opbouw van het boek in drie delen is niet veranderd vergeleken bij de vorige editie. Deel 1 (hoofdstuk 1 t/m 5) laat de ontwikkelingen in de marketing zien en legt de abstracte basis voor de rest van het boek. Deel 2 (hoofdstuk 6 t/m 15) behandelt individuele marketinginstrumenten en geeft aan waar ze passen in de marketingmix. Hoofdstuk 16 (helemaal alleen in zijn eentje deel 3 van het boek) is een leidraad voor het in de praktijk opstellen van een online marketingplan.

De geleerde oudere broer

Toevallig zat ik in de periode dat ik het HOM4 las (vanwege mijn nieuwe taak als hogeschooldocent) ook met mijn neus in het Basisboek Online Marketing van Marjolein Visser en Berend Sikkenga. Dat is het boek dat bij de meeste hogescholen in gebruik is, en dus ook bij ‘mijn’ Windesheim in Zwolle. De boeken konden qua aanpak en opzet nauwelijks meer van elkaar verschillen. In veel opzichten is het Basisboek de geleerde, oudere broer van het HOM: gestructureerd, gebaseerd op wetenschappelijke grondslagen en op heldere, maar wat stoffige schoolmeesterstoon uiteengezet. Het HOM, de jongere telg van de familie, raast voort: de informatiedichtheid is enorm en er zijn kaders, cases en enorme hoeveelheden graphics (die stukken beter van kwaliteit zijn dan die in het Handboek Online Conversie. Zelfs het lettertype voelt onrustig aan. Maar waar het Basisboek in al zijn gedegenheid inmiddels behoorlijk achterloopt bij de realiteit, is het HOM zo actueel als een papieren boek kan zijn.

Verbeteringen

Sinds 2013, toen de derde editie uitkwam, is er weer heel erg veel veranderd in online marketingland. Het HOM3 werd ook goed gelezen, dus er kwam bij de schrijver ook een hoop feedback binnen. Deze vierde editie van het Handboek Online Marketing is dus weer op veel punten aangepast en uitgebreid. Door het toevoegen van nieuwe cases en interviews, een begrippenlijst en een heel nieuw hoofdstuk over contentmarketing is het inmiddels een kloek ding van meer dan 500 pagina’s geworden. Daarmee is het echt het enige Nederlandstalige boek dat alle belangrijke concepten in de online marketing tussen twee kaften weet te behandelen.

Ten koste van…

Dat moet bijna wel ten koste van iets gaan. Het goede nieuws is: het is niet de inhoudelijke kwaliteit. Over de meeste dingen die Petersen vertelt kun je niet in discussie. Hij heeft zijn feiten op een rijtje en weet zich te onthouden van controversiële opinie. Als je dit boek hebt doorgenomen weet je in principe wat je weten moet, op de echte technische details na. Wat nog steeds minder lekker is, is de vormgeving en de structuur van de teksten. Het boek mag dan op hoofdstukniveau in een overzichtelijk stramien zitten, de individuele paragrafen nemen nog wel eens een onverwachte afslag, waardoor je soms even moet teruglezen waar het ook alweer over ging. Opsommingen zijn gewoon met sterretjes gemaakt en niet mooi gelay-out. Sommige lijsten hebben bovendien wel 40 punten. Soms zijn er pagina’s lang geen tussenkopjes en dan ineens weer 3 op een pagina… Het is gewoon een heel onrustig boek om voor je neus te hebben.

Mag het iets boekiger?

Gedeeltelijk vind ik dat wel grappig, omdat je het enthousiasme van Petersen tussen de regels door leest, maar het is toch vooral jammer. Als je een boek oppakt is dat tegenwoordig namelijk een soort van principieel iets. Zo van, nu ga ik even mijn telefoon/tablet wegleggen en even lezen. Dan is het ook lekker als het allemaal net iets boekiger en minder bloggig is vormgegeven. Een en ander is trouwens gedeeltelijk ook een achteruitgang vergeleken bij het HOM3, want daarin was het lettertype fijner en waren er wel gewoon bullets voor de opsommingen.

The price you pay?

Is dat de prijs die je betaalt voor een actueel boek? Is het gewoon gezeur van mij? Misschien, maar ik heb deze factoren ook al horen noemen als reden om het HOM niet in te gaan zetten als lesmateriaal in het HBO. Om het boek over online marketing te worden voor iedereen moeten er dus, ook na drie revisies, nog stappen gemaakt worden.

Achterin beginnen

Het Handboek Online Marketing is een wervelstorm van een boek, zoveel is duidelijk. Ik kan het goed volgen omdat het meeste van wat erin staat voor mij (en voor iedere andere online marketeer) parate basiskennis is. Maar als je ondernemer bent of een iets minder digitale marketeer en je leest het om je eerste stappen te zetten in de online marketing kan al die kennis wel eens overweldigend zijn. Die mensen raad ik aan om helemaal achterin het boek te beginnen, bij hoofdstuk 16. In dat hoofdstuk wordt alle informatie uit het boek zo herordend dat er een stappenplan ontstaat voor het opstellen van een online marketingstrategie. Petersen zou Petersen natuurlijk niet zijn als hij dat ook weer niet net wat anders zou doen dan andere online marketinggoeroes.

STOMP

Petersen heeft het allereerst niet over een strategie maar over een Strategisch Online Marketing Plan, een STOMP. De aanpak is tegelijkertijd praktischer en minder rigide (of minder gestructureerd, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt) dan de ‘klassieke’ aanpak. Het doel van dit slothoofdstuk is om de praktijk van de lezer te koppelen aan de inhoud van het boek, maar ook hier gaat de energie van Petersen met hem op de loop. De beloofde koppeling blijft dus een beetje vrijblijvend en er is nog heel wat zoekwerk nodig om de informatie die bij de stappen hoort bij elkaar te bladeren.

Een boek in een boek: cases en interviews

Als je kijkt wat er hier zoal op de stapel marketingboeken ligt valt op dat daar veel nogal dunne boekjes bij zijn. Een paar blogjes bij elkaar, een case of 20 of een tiental interviews, het is al gauw een boek. Zo bezien had Petersen uit de cases en interviews in dit boek makkelijk een apart boek kunnen maken. Ik ben blij dat hij dat niet gedaan heeft, want de beste manier om theorie te laten ‘landen’ is om hem in de praktijk toegepast te zien. Hier geldt echter ook weer: de verbanden worden niet altijd expliciet aangegeven en je moet soms een beetje bladeren en teruglezen om ze zelf te ontdekken. Om information overload te voorkomen heb ik trouwens bij het lezen deze gedeelten overgeslagen en ze later, in een tweede ronde, gelezen.

Schatkamer

Het HOM is een schatkamer, zoveel is duidelijk. De bijbehorende site is nog veel schatkamerder. Petersen behandelt alle onderwerpen die ertoe doen en is, voor zover dat mogelijk is in een papieren boek, zeer actueel. Bovendien spat het enthousiasme van de pagina’s. Dit is een boek dat met heel veel energie en passie, maar vooral ook snelheid, gemaakt is. Dat gaat wel ten koste van de rust bij het lezen. Rust, daar heeft het Basisboek dan weer meer dan genoeg van. Het is zelfs zo rustig en gestructureerd en wetenschappelijk onderbouwd dat het bij vlagen gewoon oersaai is. Bovendien is de nieuwste druk uit 2010. Dat is 12 internetjaren geleden (een internetjaar duurt ongeveer 3 maanden, dat weten jullie toch?). Op het gebied van zoekmachines en mobile is kennis uit die tijd echt onbruikbaar geworden.

Deze kerstvakantie? Bij de haard met het HOM4!

Het HOM4 heeft zijn tekortkomingen, maar die zitten vooral in de vorm en niet in de inhoud. Wil je dus in januari fris en up to date aan de gang met online marketing, installeer je deze kerstvakantie dan bij de haard met de 4e editie van het Handboek Online Marketing.

Pin It
Tags: , , ,
0

Ben social media-blogger voor MarketingOnline.nl (Adfo group)

marketingonline

Ik ben verslaafd aan content, bloggen, kennisdeling en inhoudelijke discussie. Per direct ook social media-blogger voor MarketingOnline. Zie hier mijn
posts: http://marketingonline.nl/auteur-profiel/patrick-petersen

 

Pin It
0

Meetup en borrel Adformatie over de nieuwe contentstrategie en portals #contentfirst

IMAG0237[1]

Mijn uitgever Adformatie/ Adfogroep gaat een nieuwe online strategie toepassen. Nieuwe portals, een nieuwe contentaanpak en nieuwe vibes. De CEO Willem Sijthoff legt uit. Adformatie weet een grote schare topbloggers aan zich te binden! Ik ben tevens actief blogger-schrijver voor Adformatie.nl, MarketingOnline.nl en MobileMarketing.nl! Mobile en content first!

IMAG0232[1]IMAG0248[1]

IMAG0228[1]

 

Pin It
Tags: ,
0

Social portal Suggestme.com helpt met sociale media steden goed te ontdekken

suggestZelf zeggen ze een revolutie te zijn op gebied van ‘social travel’. Suggestme.com gebruikt de social mentions en tips vanuit de sociale media om jouw te bedienen met de betere tips van jouw favoriete stad. 

Read the rest of this entry »

Pin It
Tags: , ,
Pagina 1 van 19123456...10...Minst recente »